Szynkowar co to takiego? 0
Szynkowar co to takiego?

Szynkowar to jedna z alternatyw jaką możesz wybrać do przygotowania domowej wędliny. Przecież nie wszystko musi być wędzone czy pieczone ;)

A czasem już na przedbiegach szukamy wymówek: 

“wędlina samodzielnie robiona?  Ale ja nie mam gdzie uwędzić” ;

w innym wypadku upiec, co też często potrafi przerazić - trzeba doglądać , kontrolować. Więc jeśli jesteś jedną z tych osób, które cenią sobie hmmm...  robi się samo, lub po prostu wolisz smak szynki nie wędzonej, to szynkowar idealnie wpisze się w Twoje potrzeby. 

czytaj całość »
Salceson golonkowy | Przepisy z Domowej Spiżarni 0
Salceson golonkowy | Przepisy z Domowej Spiżarni

Jeśli jesteś wielbicielem domowego salcesonu tak jak ja, to ten przepis będzie strzałem w 10!

Salceson robi się z różnych podrobów np. z policzków, ozorów, ale również serc, nerki oraz skórki wieprzowej. Ale moja dzisiejsza propozycja to salceson z golonki, który najlepiej smakuje z domowej roboty chrupiącym chlebkiem.

czytaj całość »
Czym jest nadziewarka? 0
Czym jest nadziewarka?
Zastanawiasz się czym jest nadziewarka do kiełbas?
 
Śpieszę z odpowiedzią, bo mimo wszystko to nie jest aż tak oczywista sprawa.
Nadziewarka to sprzęt do wyrobu domowych kiełbas, kabanosów czy parówek. 
Nadziewarka umożliwia nam w domowym zaciszu,  nabijanie jelit lub osłonek, w taki sposób,
żeby do ich wnętrza nie przedostawały się pęcherzyki powietrza, które powodują pękanie szczewa podczas gotowania wyrobu.
 
czytaj całość »
Szynka wędzona (peklowana na sucho) | Przepisy z Domowej Spiżarni 0
Szynka wędzona (peklowana na sucho) | Przepisy z Domowej Spiżarni

Bardzo często pytacie nas o to jak przygotować szynkę, tak aby była soczysta. Na efekt końcowy naszej szynki wpływa wiele czynników. Po pierwsze jakość mięsa - wybieraj tylko mięso z pewnego źródła, tak, abyś miał pewność, że jest świeżo i pozbawione niepotrzebnych dodatków. Metoda peklowania - wybierz swoją metodę i podążaj nią krok po kroku, tak aby mięso było do peklowane. Wędzenie - sam proces wędzenia również ma ogromny wpływ na Twoją szynkę! Sprawdź mój sposób na przygotowanie smakowitej szynki - dowodem na to jest to, że błyskawicznie znika z talerza :)

Usługa wędzenia

czytaj całość »
Tradycyjna pasztetowa | Przepisy z Domowej Spiżarni 0
Tradycyjna pasztetowa | Przepisy z Domowej Spiżarni

Zapraszam Cię dziś do przygotowanie najbardziej klasycznego pasztetu - w formie pasztetowej :)

Smak takiego pasztetu nie zastąpi nic innego, a przede wszystkim wiemy co jest w środku. Ale przede wszystkim najważniejsze jest to, że nie dodajemy. 

Warto zrobić pasztety samemu w domu, bo ten smak nie zastąpi nic innego a ,no i wiemy wtedy co w nim w środku jest .Ale przede wszystkim najważniejsze jest to, że nie ma tu chemii. 

osłonka poliamidowa jak używać

czytaj całość »
Sprzęt do wyrobu wędlin domowych - co potrzebujesz? 0
Sprzęt do wyrobu wędlin domowych - co potrzebujesz?

Z roku na rok przybywa coraz więcej miłośników domowych wyrobów. Własnoręcznie wyprodukowane wyroby są nie tylko zdrowsze, ale i pozbawione sztucznych dodatków oraz wypełniaczy. Domowe wyroby to również ogromna satysfakcja dla osoby, która je wyprodukuje. Domowy wyrób wędlin może stać się nie tylko źródłem pewnego produktu, ale także inspirującym hobby. Hobby to wymaga jedynie zaangażowania oraz podstawowego sprzętu.

czytaj całość »
Szynka z indyka z szynkowara | Przepisy z Domowej Spiżarni 0
Szynka z indyka z szynkowara | Przepisy z Domowej Spiżarni

Największym aspektem, który motywuje mnie do robienia domowych wędlin, jest przede wszystkim skład sklepowych produktów, i to jak ich  substancje wpływają na zdrowie mojej rodziny w szczególności na moje dzieci. Od kiedy prowadzę Domową Spiżarnię odkrywam wiele świetnych rozwiązań, które ułatwiają mi ich wyrób. I właśnie pierwszym takich niezbędnikiem, który wpadł w moje ręce jakieś 4 lata temu, jest właśnie szynkowar!

 

czytaj całość »
Kiełabasa słoikowa | Przepisy z Domowej Spiżarni 0
Kiełabasa słoikowa | Przepisy z Domowej Spiżarni

Jeśli zacząłeś/aś czytać etykiety produktów na sklepowych półkach to już masz odpowiedź, dlaczego warto robić te produkty w domu. I takim produktem u nas jest kiełbasa, która gościła u nas od zawsze! A teraz możemy się nią "bawić" i eksperymentować różnymi jej odsłonami. Jednym z nich jest właśnie odwzorowanie jej smaku, ale w wersji mniej tradycyjnej, czyli kiełbasy zamkniętej w słoiku. A dobrze wykonana konserwa, może stać nawet przez kilka miesięcy, więc nie raz jest deską ratunkową podczas najazdu niezapowiedzianych gości. 

czytaj całość »
Kiełbasa biała z czosnkiem niedźwiedzim | Przepisy z Domowej Spiżarni 0
Kiełbasa biała z czosnkiem niedźwiedzim | Przepisy z Domowej Spiżarni

Dzisiaj totalny klasyk wśród klasyków, czyli przepis na tradycyjną białą kiełbasę. Bez niej żaden żurek nie będzie smakował tak samo, a tylko domowa będzie miała tak dobry skład. To właśnie żurek z domową kiełbasą w chlebku będzie głównym punktem naszego Wielkanocnego stołu! Taką kiełbasę przygotujesz w każdej kuchni, a jej wyrób jest tak prosty, że spokojnie pomogą Ci przy tym dzieciaki!

czytaj całość »
Produkt dnia
Usługa wędzenia
Usługa wędzenia
30,00 zł
szt.
Wieczko fi82 CARTOON
Wieczko fi82 CARTOON
0,34 zł
szt.
Słoik TO-346 bez wieczka fi82
Słoik TO-346 bez wieczka fi82
1,11 zł
szt.
Płatki dębowe KOSTKA opiekana 30g
Płatki dębowe KOSTKA opiekana 30g
6,59 zł
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium