Szynka wędzona (peklowana na sucho) | Przepisy z Domowej Spiżarni
Szynka wędzona (peklowana na sucho) | Przepisy z Domowej Spiżarni

Poznaj mój sposób na soczystą wędzoną szynkę!

Bardzo często pytacie nas o to jak przygotować szynkę, tak aby była soczysta. Na efekt końcowy naszej szynki wpływa wiele czynników. Po pierwsze jakość mięsa - wybieraj tylko mięso z pewnego źródła, tak, abyś miał pewność, że jest świeżo i pozbawione niepotrzebnych dodatków. Metoda peklowania - wybierz swoją metodę i podążaj nią krok po kroku, tak aby mięso było do peklowane. Wędzenie - sam proces wędzenia również ma ogromny wpływ na Twoją szynkę! Sprawdź mój sposób na przygotowanie smakowitej szynki - dowodem na to jest to, że błyskawicznie znika z talerza :)

Czym jest peklowanie na sucho?

Jest to jedna z metod peklowania, która polega na mocnym wcieraniu w mięso przygotowanej mieszanki przypraw i peklosoli. Ilość wcieranych przypraw oraz czas peklowania zależy od ilości, wielkości oraz rodzaju mięsa. Zazwyczaj peklowanie trwa od 5 do 20dni. 

Składniki peklowania na sucho:

Usługa wędzenia1 kg szynki wieprzowej (szynki myszki)

wędzenie mięsapół łyżeczki jałowca

Wędzenie na godzinypół łyżeczki ziela angielskiego mielonego

Ile kosztuje wędzenie mięsa2 listki liścia laurowego

Cennik wędzeniałyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego

Wędliny prosto z wędzarki50g peklosoli

Wędliny prosto z wędzarkiłyżeczka majeranku

Usługa wędzenia

Sposób przygotowania peklowania na sucho:

1. Przygotuj mieszankę z przypraw (oprócz liścia) i zmieszaj ją z peklosolą

2. Mięso natrzyj przygotowaną mieszanką

3. Do pojemnika w którym będziesz peklować połóż na dnie liście laurowe, a na to mięs

4. Mięso włóż do lodówki na 7dni i codziennie obracaj

Wskazówki:

Usługa wędzeniaTak zapeklowane mięso możesz wędzić, piec oraz dusić

Usługa wędzeniaTą metodą możesz peklować również inne rodzaje mięs np. karczek, schab, polędwicę

Usługa wędzeniaDo peklowania możesz użyć: garnka kamionkowego, naczynia szklanego, beczki plastikowe, garnka.

Jak wędzić przygotowane mięso?

I ETAP - SUSZENIE

1. Szynkę osusz w jaki najmniejszej ilości dymu, susz do uzyskania temperatury 32°C w rdzeniu

II ETAP - WĘDZENIE

2. Wędź w dymie w temperaturze 60°C przez około 2 godziny.

3. Wędź do uzyskania temperatury 40-50°C w rdzeniu

III ETAP - PARZENIE

4. Parz w temperaturze 80°C do uzyskania 72-75°C  w rdzeniu


 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium