Poznaj mój sposób na soczystą wędzoną szynkę!
Bardzo często pytacie nas o to jak przygotować szynkę, tak aby była soczysta. Na efekt końcowy naszej szynki wpływa wiele czynników. Po pierwsze jakość mięsa - wybieraj tylko mięso z pewnego źródła, tak, abyś miał pewność, że jest świeżo i pozbawione niepotrzebnych dodatków. Metoda peklowania - wybierz swoją metodę i podążaj nią krok po kroku, tak aby mięso było do peklowane. Wędzenie - sam proces wędzenia również ma ogromny wpływ na Twoją szynkę! Sprawdź mój sposób na przygotowanie smakowitej szynki - dowodem na to jest to, że błyskawicznie znika z talerza :)
Czym jest peklowanie na sucho?
Jest to jedna z metod peklowania, która polega na mocnym wcieraniu w mięso przygotowanej mieszanki przypraw i peklosoli. Ilość wcieranych przypraw oraz czas peklowania zależy od ilości, wielkości oraz rodzaju mięsa. Zazwyczaj peklowanie trwa od 5 do 20dni.
Składniki peklowania na sucho:
1 kg szynki wieprzowej (szynki myszki)
pół łyżeczki ziela angielskiego mielonego
łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego
Sposób przygotowania peklowania na sucho:
1. Przygotuj mieszankę z przypraw (oprócz liścia) i zmieszaj ją z peklosolą
2. Mięso natrzyj przygotowaną mieszanką
3. Do pojemnika w którym będziesz peklować połóż na dnie liście laurowe, a na to mięs
4. Mięso włóż do lodówki na 7dni i codziennie obracaj
Wskazówki:
Tak zapeklowane mięso możesz wędzić, piec oraz dusić
Tą metodą możesz peklować również inne rodzaje mięs np. karczek, schab, polędwicę
Do peklowania możesz użyć: garnka kamionkowego, naczynia szklanego, beczki plastikowe, garnka.
Jak wędzić przygotowane mięso?
I ETAP - SUSZENIE
1. Szynkę osusz w jaki najmniejszej ilości dymu, susz do uzyskania temperatury 32°C w rdzeniu
II ETAP - WĘDZENIE
2. Wędź w dymie w temperaturze 60°C przez około 2 godziny.
3. Wędź do uzyskania temperatury 40-50°C w rdzeniu
III ETAP - PARZENIE
4. Parz w temperaturze 80°C do uzyskania 72-75°C w rdzeniu