Jeśli jesteś wielbicielem domowego salcesonu tak jak ja, to ten przepis będzie strzałem w 10!
Salceson robi się z różnych podrobów np. z policzków, ozorów, ale również serc, nerki oraz skórki wieprzowej. Ale moja dzisiejsza propozycja to salceson z golonki, który najlepiej smakuje z domowej roboty chrupiącym chlebkiem.
Składniki:
1kg golonki wieprzowej,
2 ziarna ziela angielskiego,
pół łyżeczki ziela angielskiego mielonego,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
pół łyżeczki czosnku granulowanego
Dodatkowo:
Jak zrobić domowy salceson golonkowy?
1. Mięso oddziel od kości
2. Przełóż mięso do miski - kości nie wyrzucaj, będą jeszcze potrzebne
3. Rozpuść w wodzie 50g peklosoli, dodaj pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
4. Mięso zanurz w przygotowanej zalewie i odstaw do lodówki na 12-24h
5. Zapeklowane mięso oraz kości włóż do garnka i gotuj do miękkości przez około 3h.
6. Mięso oddziel od skóry i pokrój na mniejsze kawałki
7. Skórki rozgnieść do momentu powstania klejącej się masy
8. Skórki połącz ponownie z mięsem 9. Dodaj żelatynę, majeranek, pieprz czarny mielony, kminek mielony, ziele angielskie mielone, gałkę muszkatołową mieloną, czosnek granulowany, sól kamienną.
10. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj
11. Powstały farsz zaaplikuj do osłonki poliamidowej, a następnie włóż do lodówki na 12h
12. Salceson parz przez 45minut w temperaturze 75°C, a następnie odstaw do ostygnięcia.