Kiełbasa wieprzowa wędzona z dodatkiem skruszacza | Przepisy z Domowej Spiżarni
Kiełbasa wieprzowa wędzona z dodatkiem skruszacza | Przepisy z Domowej Spiżarni

Nie ma nic lepszego niż tradycyjna domowa kiełbasa.

Kiełbasa ta swoją kruchość będzie zawdzięczała naturalnemu dodatku jakim jest skruszacz, który ma za zadanie delikatnie skruszacz mięso. Pamiętaj, aby do wyrobu domowych kiełbas używać jedynie mięsa ze sprawdzonego źródła, o jak najlepszej jakości. Kluczem udanej i aromatycznej kiełbasy są odpowiednio dobrane proporcje przypraw.

Składniki:

➡️ 750g łopatki

➡️250g boczku

➡️20g soli do peklowania

➡️łyżeczka pieprzu grubo mielonego

➡️3 ząbki czosnku

➡️12g skruszacza

 

To Ci się przyda:

➡️ 2 miski

➡️nóż

➡️ maszynka do mielenia mięsa

➡️sito fi4 oraz fi10 

 

Jak zrobić domową kiełbasę wędzoną z dodatkiem skruszacza? 

1. Odmierz potrzebną ilość jelit (na 1kg farszy - około 1,2mb jelit). Jelita, które Ci zostaną, włóż do słoika i dodaj soli.

2. Jelita mocz przez około 3 godziny

3. Mięso pokrój w grubszą kostkę. Oddziel mięso chudsze od tłustego.

4. Dodaj sól peklową

5. Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki na kilkanaście godzin.

6. Chude mięso, zmiel na sicie o grubości 10mm, tłuste mięso zmiel na sicie o grubości 4mm

7. Dodaj pieprz czarny

8. Dodaj czosnek

9. Dodaj skruszac

10. Wszystko dokładnie wymieszaj, konsystencja ma być kleista ( w razie potrzeby dodaj wody). Całość włóż do lodówki na kilka godzin.

11. Gotowy farsz nabij w jelito. Tak przygotowaną kiełbasę możesz już na tym etapie sparzyć lub uwędzić.

WĘDZENIE:

1. Kiełbasę osusz w najmniejszej ilości dymu, do uzyskania temperatury 32 stopnie w rdzeniu

2. Wędź w dymie w temperaturze 60stopni przez około 2 godziny, do uzyskania 50 stopni w rdzeniu

3. Podpiekaj kiełbasę w temperaturze 90 stopni do uzyskania 72 stopni w rdzeniu.


 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium