Czym jest nadziewarka?
Czym jest nadziewarka?

Zastanawiasz się czym jest nadziewarka do kiełbas?


Śpieszę z odpowiedzią, bo mimo wszystko to nie jest aż tak oczywista sprawa. Nadziewarka to sprzęt do wyrobu domowych kiełbas, kabanosów czy parówek. Nadziewarka umożliwia nam w domowym zaciszu,  nabijanie jelit lub osłonek, w taki sposób, żeby do ich wnętrza nie przedostawały się pęcherzyki powietrza, które powodują pękanie szczewa podczas gotowania wyrobu.

Jakie rozróżniamy rodzaje nadziewarek?

Najprościej to dzieląc, nadziewarki przemysłowe - hydrauliczne, dużych rozmiarów; nadziewarki elektryczne oraz ręczne , które najlepiej sprawdzą się w gospodarstwie domowym. U nas znajdziesz kilka modeli nadziewarek ręcznych, o różnej wielkości i pojemności.

Ręczne nadziewarki, jak nazwa wskazuje, są obsługiwane za pomocą korbki, w ich przypadku podział również jest zauważalny, możesz wybrać pomiędzy nadziewarką poziomą lub pionową.Tak naprawdę ich funkcjonalność jest taka sama, ale na pierwszy rzut oka można zaobserwować, że nadziewarka pionowa zajmuje mniej miejsca.

nadziewarka pozioma

nadziewarka pionowa

Czy pojemność i użyty lejek mają znaczenie?

Pojemność nadziewarki nie ma większego znaczenia, ale kiedy myślisz o domowej produkcji większych ilości za jednym razem, warto zainwestować w pojemności powyżej 3kg. Jeśli chodzi o lejki, to dobierasz odpowiedni do danego wyrobu. Parówki i kabanosy przygotowujesz za pomocą lejków cieńszych, do wyrobu kiełbas grubsze. Wszystko też zależy od upodobań i fantazji 

Najwyższej jakość materiał.

Aby nadziewarka służyła nam jak najdłużej najlepiej wybrać model wykonany z wysokogatunkowej stali nierdzewnej, bo to właśnie jest gwarancja jej długowieczności. Aha ważna dla niektórych osób, a już dostępne nadziewarka które nadają się do mycia w zmywarce. Myślę, że to również istotne w dzisiejszych czasach. 

Poniżej, krok po kroju jak używać nadziewarki?

1.Na okrągłej nakładce zamontuj lejek

2.Nakładkę z lejkiem dokręć do aluminiowego cylindra.

3.Umocnij korbę na spiralnym tłoku za pomocą śrubki znajdującą się w zestawie, a następnie osłonę pierścieniową tylną przekręć do końca tłoka zakończonego dyskiem.

4.Napełnij farszem cylinder.

5.Urządzenie ustaw na płaskim, stabilnym podłożu np. blacie kuchennym bądź stole i przy pomocy zacisków przymocuj nadziewarkę do blatu kuchennego czy stołu.

6.Spiralny tłok z osłoną pierścieniową tylną i z zamontowaną korbką wsuń do aluminiowego pojemnika z farszem i dobrze nakręć na pojemnik.

7.Jeżeli nadziewarka jest napełniona i dobrze zamocowana, możesz rozpocząć prac

Ważne. Przygotowanie dobrego domowego wyrobu zależy nie tylko od nadziewarki do kiełbas. Ogromną rolę odgrywają tu również akcesoria tj. jelita naturalne, osłonki oraz szynkowar.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium