Czym jest peklosól i co ona daje?
Czym jest peklosól i co ona daje?

Czym jest peklosól i co ona daje?

Konserwacja żywności, a zwłaszcza mięs jest znana od bardzo bardzo dawna. Kiedy jeszcze nie było lodówek, trzeba było sobie radzić na inne sposoby, m.in. peklować kawałki mięsa, aby były zdatna do spożycia dłużej niż dobę. Peklowanie to nic innego, jak konserwacja za pomocą soli, ale czy sama sól wystarczy, aby cieszyć się wędlinami czy kiełbasami? 

Spożywanie soli wzbudza sporo emocji. Bardzo dużo kontrowersji jest w temacie używania peklosoli do wyrobu wędlin i kiełbas, ale jeśli chodzi o “domowe wędliniarstwo”, a tym samym bezpieczeństwo późniejszego spożywania własnych wyrobów, to moim zdaniem peklosól jest niezbędna.

Peklosól - czym jest?

Peklosól inaczej nazywana solą peklową lub peklującą, to mieszanka soli kuchennej oraz azotynów i/lub azotanów zazwyczaj sodu i potasu. To właśnie te dwa ostatnie składniki budzą najwięcej kontrowersji. Niektórzy twierdzą, że są one szkodliwe dla organizmu - i tak owszem mogą szkodzić, jak wszystko spożywane w nadmiarze.

Jeśli weźmiemy pod lupę skład peklosoli, to widzimy proporcje składników, które są bezpieczne i przede wszystkim dopuszczone przez normy bezpieczeństwa na rynku spożywczym.

Na kilogram masy mieszanki:

  • 99-99,5 % to sól kuchenna
  • 0,5-0,6 %  to azotyn sodu NANO2, azotan III zwany nitrytem

Taka mieszanka jest jak najbardziej polecana do wyrobu wędlin z uwzględnieniem, że będziemy dodawać odpowiednią jej ilość na kilogram przygotowywanego wyrobu.

Przykładowe proporcje:

PEKLOWANIE NA SUCHO:

od 17 do 23 gramów na kilogram mięsa

PEKLOWANIE NA MOKRO:

od 34 do 40 gramów na kilogram mięsa

Peklosól rozpuść w 0,4l wody na kg mięsa

Jak peklosól wpływa na wyroby?

Jak już wspomniałam wcześniej, peklosól to konserwant. Jego głównym zadaniem jest uchronienie nas przed wyhodowaniem bakterii na przygotowywanej wędlinie czy kiełbasie - zabijając przy tym jad kiełbasiany - które mogą zagrażać naszemu zdrowiu, a nawet życiu.

Dzięki dodatkowi peklosoli z mięsa odprowadzany jest nadmiar wody. Warto też wspomnieć, że peklosól wpływa na barwę danego wyrobu, wędliny czy kiełbasy nie mają szarego koloru.

Peklosól nadaje się do przygotowywaniu wyrobów, które później poddawane będą różnym obróbkom tj. parzenie, suszenie i wędzenie.

Do jakiego mięsa używać peklosoli?

Czy peklosól nadaje się do każdego rodzaju wyrobu? Otóż NIE. 

Ciekawe jest, że sól peklowa nie wejdzie w reakcję z tłuszczem czyli np. boczkiem. W tym przypadku wystarczy nam zwykła sól do konserwacji.

W momencie kiedy mamy ochotę na przygotowanie wędliny drobiowej (np. kurzej) również powinniśmy zachować odpowiednie proporcje w stosowaniu peklosoli. Jest ona jak najbardziej potrzebna aby odpowiednio zakonserwować wyrób drobiowy ale nie w zawartości 100% mieszanki peklowej. 

Wystarczy do przygotowania połączyć mieszankę peklosoli ze zwykłą solą w stosunku 30-70%.

Pozostałe rodzaje mięsa potrzebują dodatku peklosoli 100% aby cieszyć się nimi dłużej oraz aby były pozbawione bakterii.

Gdzie kupić sól do peklowania mięsa?

[product id="450,1776,898"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium