
Czym jest peklosól i co ona daje?
Peklowanie jest techniką konserwowania żywności, która polega na zanurzeniu jej w soli, co pomaga przedłużyć jej trwałość i nadać charakterystyczny smak. Jeśli jesteś zainteresowany peklowaniem i chciałbyś dowiedzieć się więcej na temat soli do peklowania, to ten artykuł jest dla Ciebie. Przedstawimy Ci najważniejsze informacje dotyczące tego rodzaju soli oraz podzielimy się praktycznymi wskazówkami dotyczącymi jej użycia.
1. Czym jest sól do peklowania?
Sól do peklowania, zwana również solą peklową, to specjalny rodzaj soli, który zawiera dodatki takie jak azotan sodu (sól peklująca) i ewentualnie inne substancje konserwujące. Azotan sodu ma kluczowe znaczenie w procesie peklowania, ponieważ zapobiega rozwojowi bakterii, zwłaszcza tych odpowiedzialnych za zepsucie żywności.
Na kilogram masy mieszanki:
- 99-99,5 % to sól kuchenna.
- 0,5-0,6 % to azotyn sodu NANO2, azotan III zwany nitrytem
Taka mieszanka jest jak najbardziej polecana do wyrobu wędlin z uwzględnieniem, że będziemy dodawać odpowiednią jej ilość na kilogram przygotowywanego wyrobu.
Przykładowe proporcje:
PEKLOWANIE NA SUCHO:
od 17 do 23 gramów na kilogram mięsa
PEKLOWANIE NA MOKRO:
od 34 do 40 gramów na kilogram mięsa
Peklosól rozpuść w 0,4l wody na kg mięsa.
Jak peklosól wpływa na wyroby?
Jak już wspomniałam wcześniej, peklosól to konserwant. Jego głównym zadaniem jest uchronienie nas przed wyhodowaniem bakterii na przygotowywanej wędlinie czy kiełbasie — zabijając przy tym jad kiełbasiany — które mogą zagrażać naszemu zdrowiu, a nawet życiu.
Dzięki dodatkowi peklosoli z mięsa odprowadzany jest nadmiar wody. Warto też wspomnieć, że peklosól wpływa na barwę danego wyrobu, wędliny czy kiełbasy nie mają szarego koloru.
Peklosól nadaje się do przygotowywaniu wyrobów, które później poddawane będą różnym obróbkom tj. parzenie, suszenie i wędzenie.
Do jakiego mięsa używać peklosoli?
Czy peklosól nadaje się do każdego rodzaju wyrobu? Otóż NIE.
Ciekawe jest, że sól peklowa nie wejdzie w reakcję z tłuszczem, czyli np. boczkiem. W tym przypadku wystarczy nam zwykła sól do konserwacji.
W momencie kiedy mamy ochotę na przygotowanie wędliny drobiowej (np. kurzej) również powinniśmy zachować odpowiednie proporcje w stosowaniu peklosoli. Jest ona jak najbardziej potrzebna, aby odpowiednio zakonserwować wyrób drobiowy, ale nie w zawartości 100% mieszanki peklowej.
Wystarczy do przygotowania połączyć mieszankę peklosoli ze zwykłą solą w stosunku 30-70%.
Pozostałe rodzaje mięsa potrzebują dodatku peklosoli 100%, aby cieszyć się nimi dłużej oraz aby były pozbawione bakterii.
Gdzie kupić sól do peklowania mięsa?
[product id="450,1776,898"]