t>

Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń!

601 614 444

do kasy suma: 0,00 zł
Przyprawy do marynat - sekrety smaków, które musisz znać
Przyprawy do marynat - sekrety smaków, które musisz znać

Marynata to nie tylko sposób na zmiękczenie mięsa, ale przede wszystkim sposób na wydobycie głębi smaku i aromatu potraw. Podpowiadamy, jak stworzyć idealną marynatę, która zachwyci Twoje kubki smakowe i wywrze wrażenie na Twoich gościach. Zapraszamy Cię w aromatyczną podróż po świecie przypraw, które odmienią Twoje dania.

Najlepsze przyprawy do marynat – stwórz własne kompozycje smakowe

Podstawą każdej udanej marynaty są oczywiście przyprawy. To one nadają potrawom charakteru i sprawiają, że danie staje się unikalne. Zazwyczaj to właśnie sposób przyprawiania wyróżnia idealną potrawę na tle innych, z pozoru takich samych.

Niepowtarzalne kompozycje smakowe możesz tworzyć samodzielnie, eksperymentując z poszczególnymi składnikami lub korzystać z gotowych mieszanek świeżych przypraw.

Jak zrobić marynatę – proste przepisy na domowe marynaty

Marynata to nie tylko przyprawy. To także tłuszcz (olej, oliwa), kwas (ocet, sok z cytryny) oraz słodzik (miód, cukier). Proporcje tych składników zależą od rodzaju marynowanej potrawy oraz Twoich preferencji smakowych.

Zazwyczaj bazą każdej marynaty jest pieprz. Musisz wiedzieć, że czarny, biały i zielony pieprz mają zupełnie inne walory smakowe i aromatyczne. Podobnie jak ich mieszanka, czyli tzw. pieprz kolorowy. Każdy rodzaj pieprzu ma inny aromat i intensywność. Pieprz to klasyk, który pasuje do mięs, ryb i warzyw.

Królową przypraw w marynatach jest papryka: słodka, ostra, wędzona. Przyprawa ta dodaje potrawom koloru i wyrazistości. Wędzona papryka świetnie sprawdza się w potrawach wegetariańskich, ponieważ pozwala uzyskać „dymny” posmak, charakterystyczny np. dla wędzonych mięs, jak boczek. Jednak znajduje zastosowanie również w mięsnych potrawach i marynatach do potraw przyrządzanych na grillu, aby jeszcze bardziej podkreślić smak produktów przyrządzanych na ruszcie.

Bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn – to tylko niektóre z ziół, które możesz wykorzystać do marynat. Zioła dodają potrawom świeżości i aromatu. Bazylia i oregano doskonale komponują się z mięsami drobiowymi i rybami. Tymianek i rozmaryn to dobry element marynaty do wieprzowiny i wołowiny, ale również bardziej tłustych gatunków ryb.

Przygotowując marynatę, nie zapomnij o czosnku. Najlepiej sprawdzi się czosnek granulowany lub w płatkach. Dodaje wyrazistości i głębi smaku, podobnie jak cebula suszona i w proszku. Cebula to również sposób na podkreślenie delikatnej słodyczy w marynacie, która podbija pozostałe nuty smakowe — słoną i ostrą.

Poniżej znajdziesz kilka prostych przepisów na domowe marynaty, które możesz przygotować z produktów, jakie znajdziesz w Domowej Spiżarni.

Marynata do mięs:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu,
  • łyżeczka czosnku granulowanego.

[product id="5488, 1688, 4199"]

Marynata do ryb:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka pieprzu białego,
  •  1/2 łyżeczki papryki wędzonej,
  • 1/2 łyżeczki koperku,
  • 1/4 łyżeczki soli.

[product id="5391, 4431, 2709"]

Marynata do warzyw:

  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  •  1 łyżka musztardy Dijon,
  •  1 łyżeczka pieprzu kolorowego,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego,
  • 1/4 łyżeczki soli.

[product id="2330, 1919, 1816"]

Przyprawy do mięs i warzyw – dopasuj przyprawy do rodzaju potrawy

Wybierając przyprawy do marynaty, zawsze należy wziąć pod uwagę rodzaj marynowanej potrawy. Mięso dobrze komponuje się z pieprzem, papryką, ziołami i czosnkiem. Ryby lubią cytrusy, koperek, pieprz biały i paprykę wędzoną.

Warzywa natomiast doskonale smakują z kurkumą, imbirem, pieprzem kolorowym i musztardą. Pamiętaj, że marynowanie to proces twórczy. Nie bój się eksperymentować i łączyć różne smaki. Marynować można potrawy, które następnie są grillowane, ale także pieczone. W ten sposób można także „podkręcić” smak mięsa czy ryby, która następnie jest smażona.

Dodatkowa wskazówka: po wyciągnięciu naszego produktu z marynaty, absolutnie nie należy jej wylewać! Warto ją wykorzystać do polewania mięsa czy warzyw w trakcie pieczenia, ewentualnie na jej bazie przygotować sos poprzez podgrzewanie i redukowanie.

W Domowej Spiżarni znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, aby stworzyć idealną marynatę do swoich kolejnych osiągnięć kulinarnych!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium