Przyprawy kuchenne, sklep z przyprawami świata Domowa Spiżarnia
Przyprawy kuchenne, sklep Domowa spiżarnia to szeroki wybór ziół i przypraw z całego świata. Znajdziesz tutaj pieprz, kolendrę, bazylię i inne zioła. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą! Każdy z nas uwielbia aromatyczne potrawy, których smak zachwyca podniebienie. Gotowanie bez przypraw wydaje się być niemożliwe. W zależności od osobistych preferencji, niektórzy z nas chętniej sięgają po pikantne dania, natomiast inni gustują w słodkościach.
Odpowiednio dobrana przyprawa, pozwala na odkrycie nowych walorów znanych nam potraw. W naszych kuchniach znajdziemy pieprz, sól, majeranek czy oregano. Z chęcią jednak poszukujemy nowych przepisów, które pomogą nam odczarować popularne dania. Często wystarczy drobne zmiana używanych ziół i przypraw, aby rozkoszować się innowacyjnym smakiem. Bycie smakoszem, oznacza odwagę poznawania nieoczywistych kombinacji, które niejednokrotnie potrafią zachwycić.
Wzbogać swoją domową spiżarnię o zioła i przyprawy, baw się smakiem, dzięki czemu wybierzesz się w podróż w nieznane. Przyprawy są integralną częścią gotowania i mogą być używane do wzmacniania smaku, dodawania koloru, a nawet konserwowania żywności. Różne przyprawy mają różny wpływ na kubki smakowe. Niektóre przyprawy są ostre, niektóre słodkie, inne kwaśne, a jeszcze inne pikantne. Niektóre przyprawy mają również właściwości lecznicze, które mogą pomóc w redukcji gazów lub wspomagać trawienie.
Przyprawy kuchenne oraz zioła z całego świata
Domowa Spiżarnia to znany z bogatego asortymentu sklep z przyprawami. To idealne miejsce na zakupy dla miłośników gotowania. Możesz wybrać przyprawy tradycyjne, które są popularne w kuchni polskiej. W ofercie sklepu z przyprawami znajdziesz również orientalne przyprawy z całego świata. Z nami odkryjesz magiczny świat przypraw, które kupisz w wygodnych opakowaniach. W sprzedaży posiadamy przyprawy jednorodne oraz gotowe mieszanki przypraw. Znajdziesz tu między innymi: suszone zioła, przyprawy korzenne, nasiona, a także bakalie. Odpowiednio przyprawione potrawy, nadadzą Twoim daniom niepowtarzalne walory smakowe i prozdrowotne.
Przyprawy powszechnie używane w kuchni to:
Przyprawy można podzielić na:
-
zioła,
-
korzenie,
-
korę,
-
nasiona,
-
kwiaty, owoce i warzywa.
Sklep Domowa Spiżarnia oferuje mieszanki przypraw oraz przyprawy jednorodne
Oferowane przez Domową Spiżarnię przyprawy i bakalie wzbogacają smak potraw. Jednocześnie doskonale sprawdzą się jako dodatki wędliniarskie podkreślające aromat wyrobów masarskich. Domowe kiełbasy i szynki są zdrowsze oraz znacznie smaczniejsze od kupionych w sklepie. Na szczególną uwagę amatorów domowych wędlin zasługuje tutaj kategoria przypraw MAS-PRO. Obejmuje gotowe kompozycje przypraw dedykowanych dla poszczególnych wyrobów masarskich. Znajdziesz tu przyprawę do kabanosów, do kiełbasy białej i salcesonu. W ofercie posiadamy również mieszkanki poprawiające koloryt i przedłużające trwałość domowych wędlin.
Kupisz u nas:
- aromatyczne przyprawy do gulaszu i karkówki,
- przyprawy do rosołu,
- tradycyjne polskie zioła,
- przyprawę 5 smaków,
- gotowe mieszanki przypraw do popularnych dań: do bigosu, flaków, kurczaka po staropolsku,
- przyprawy do kiełbas i wędlin.
- Pikantne i korzenne przyprawy z całego świata.
Zdrowe zioła i przyprawy do rosołu
Zioła i przyprawy do rosołu podkreślą aromat i smak tej uwielbianej potrawy. Wiele ziół posiada też działanie prozdrowotne. Właściwości lecznicze mięty i szałwii są znane od setek lat. W różnoraki sposób wpływają na nasz organizm. Wiele przypraw zawierają naturalne przeciwutleniacze oraz neutralizują wolne rodniki. Pozytywnie wpływają na nasz układ krążenia. Np. melisa ma działanie uspokajające. Niektóre przypraw mają działanie przeciwzapalne, a także mogą pełnić w organizmie rolę bakteriobójczą. Naturalne substancje wspomagają nie tylko układ trawienny, ale również wzmacniają odporność. Pikantne przyprawy, np.: pieprz cayenne przyspiesza nasz metabolizm. To właśnie dlatego poleca się go osobom, które są na diecie.
Jedną z najpopularniejszych przypraw jest sól. Sól to minerał wydobywany w kopalniach soli i przetwarzany w celu nadania jej spożycia dla ludzi. Organizm ludzki potrzebuje soli do prawidłowego funkcjonowania.
Cynamon często używa się do pieczenia, ale może być również używany do przyprawiania mięs, warzyw lub kawy. Wykazano, że cynamon ma wiele korzyści zdrowotnych, w tym obniża poziom cukru we krwi i zmniejsza stan zapalny. Czosnek w proszku to świetny sposób na dodanie smaku potrawom bez konieczności siekania i obierania czosnku.
Goździki mogą być używane w całości lub mielone, mają silny, pikantny aromat, który jest często używany do aromatyzowania potraw, takich jak curry i grzane wino. Można je również stosować do marynowania lub do wyrobu octu z goździków. Przyprawa imbir jest bardzo powszechna. Służy do nadania potrawom pikantnego smaku. Imbir jest używany od wieków jako naturalny środek na nudności i inne problemy żołądkowe. Wiadomo również, że pomaga w przeziębieniach, stresie, zapaleniu stawów, a nawet raku.
Kurkuma to naturalny, zdrowy i pyszny sposób na urozmaicenie jedzenia. Wytwarzany jest z korzenia rośliny kurkumy, która należy do rodziny imbirowatych. To przyprawa używana w Indiach od wieków. Jest kluczową przyprawą wielu potraw, zwłaszcza curry. Ma charakterystyczny, ziemisty i łagodny pieprzny smak. Kurkuma jest również znana jako szafran indyjski ze względu na głęboki żółto-pomarańczowy kolor. Wykazano, że ma właściwości przeciwzapalne i może pomóc w zapaleniu stawów, cukrzycy i innych problemach zdrowotnych. Kurkuma występuje w wielu różnych postaciach: świeży korzeń (zwykle sprzedawany bez skórki), suszony zmielony korzeń (potocznie zwany kurkumą w proszku) lub jako ekstrakt z ugotowania zmielonego korzenia z wodą lub mlekiem w celu uzyskania płynnego ekstraktu.
Czarny pieprz to kolejna popularna przyprawa używana do gotowania. Ma bardzo mocny smak, dlatego zwykle używa się go oszczędnie lub pod koniec gotowania, gdy jedzenie jest już ugotowane.
Przyprawy świata niezastąpione podczas przygotowania posiłków
Przyprawy to coś znacznie więcej, niż tylko dodatki do potraw. Przyprawianie dań jest jak magia. Z czegoś zupełnie zwyczajnego, pozwala nam na wyczarowanie czegoś wyjątkowego. Choć do potraw dodajemy niewielką ilość ziół i przypraw, to znacząco wpływają na smak i zapach.
Zależy nam, aby nasze przyprawy na długo zachowały swój intensywny aromat. Przeglądając oferty sklepów z przyprawami, zwróć uwagę na rodzaj opakowania. Przechowując zioła i przyprawy w słoiczkach lub zamykanych opakowaniach, zatrzymasz aromat na dłużej.
Przyprawa to dodatek, który możesz dodać do wszystkiego. Używamy ich nawet do kawy, herbat, czy wody. Sięgamy po nie bez przerwy, nawet o tym nie myśląc. Automatycznie sięgam po ulubione zioła i przyprawy. Kawa z cynamonem, woda z miętą czy herbata z imbirem. Coraz bardziej popularne są gotowe mieszanki przypraw do grzańca.
Polecane przyprawy do ryb
Sklep z przyprawami Domowa Spiżarnia to miejsce, gdzie kupisz aromatyczne zioła i przyprawy. Każdy miłośnik gotowania znajdzie przyprawy z całego świata, które odmienią jego kuchnię. Zastanawiasz się jakie przyprawy do ryb wzbogacą jej smak? Najlepiej sprawdzą się przyprawy ziołowe, takie jak liść laurowy, mięta, szałwia czy tymianek. Smak ryby doskonale podkreśli również pieprz cayenne, curry, papryka, kurkuma oraz nasiona sezamu.
Jak dobrać odpowiednie przyprawy do ryb?
Wybierając przyprawy, zwróć uwagę na rodzaj ryby, czy jest ona chuda, czy tłusta. Poniżej przygotowaliśmy krótką ściągę, która podpowie Ci, jakie przyprawy sprawdzą się do różnych ryb.
- Doskonale sprawdzi się przyprawa oregano, która ma intensywny zapach, którą polecamy do chudych ryb. Potrzebuje jedynie towarzystwa masła lub oliwy, aby stworzyć płynną marynatę, którą natrzesz rybę.
- Koper świetnie podkreśli smak ryb chudych i delikatnych takich jak pstrąg czy dorsz.
- Popularna przyprawa z naszej rodzimej kuchni — Majeranek, sprawdzi się jako dodatek do tłustych ryb.
- Zioło estragon ma dominujący smak i aromat przypominającym anyż. Jest doskonałym uzupełnieniem dań opartych na tłustych rybach, takich jak łosoś czy węgorz.
Oferujemy przyprawy do mięsa
Każdy, kto kocha gotować i eksperymentować z nowymi przepisami, często zastanawia się jak dobrać odpowiednie przyprawy i zioła do rodzaju mięsa. Wiele zależy od naszej wyobraźni i preferencji kulinarnych. Mięso można przyrządzić na wiele sposobów, np.: na ostro, w panierce, na parze czy grillowane. Inne wybieramy przyprawy do mięsa mielonego, a inne do pieczeni. Dodatkowo nie można zapomnieć, że każdy z nas ma własne preferencje smakowe.
Polecane przyprawy do drobiu
Można skorzystać z gotowych mieszanek przypraw, dedykowanych np.: do pieczonego kurczaka. Warto jednak lub zdecydować się na własną kompozycję.
- Do drobiu polecamy: bazylię, liść laurowy, majeranek, szałwię, tymianek, estragon, kolendrę czy pietruszkę.
- Natomiast z przypraw do drobiu: cynamon, curry, paprykę, czosnek czy gałkę muszkatołową.
Przyprawy do rosołu
Zastanawiasz się, jakie przyprawy do rosołu będą najlepsze? Ta tradycyjna polska zupa od lat gości na naszych stołach. Większość z nas kojarzy ją z niedzielnym obiadem z rodziną. Nic więc dziwnego, że zależy nam, aby odpowiednie przyprawić rosół.
W zależności od regionu, a także rodzinnych tradycji sposób przyprawiania może się nieco różnić. Aczkolwiek najczęściej w rosole znajdziemy pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek oraz cebulę. Nie można również zapomnieć o lubczyku i natki pietruszki, które dodajemy pod koniec gotowania. Niektórzy dodają również grzybów czy liść świeżej kapusty. Oczywiście możemy zdecydować się na gotową mieszankę przypraw do rosołu.
Jakie wybrać przyprawy do wołowiny?
Wołowina często pojawia się na naszych stołach. Doskonale pasuje do niej płatki czosnku i cebuli. Z innych przypraw do mięsa wołowego polecamy: kumin, curry, pieprz cayenne, tymianek, oregano, szałwia i rozmaryn.
Przyprawy do wieprzowiny
Pieczeń wieprzowa dość często gości na polskich stołach. Lista przypraw do wieprzowiny jest długa, a wszystko zależy od tego jak chcemy ją przyrządzić. Do pieczeni z pewnością warto użyć dużej ilości czosnku, natomiast chudy schab doskonale będzie komponował się z śliwkami czy morelami.
Jako przyprawy do mięsa wieprzowego polecamy kolendrę, goździki, cząber, kminek, imbir, koper włoski, oraz szałwię. Smak wieprzowiny doskonale podkreśli również papryka.
Dodatki do domowych wędlin
Każdy, kto kiedykolwiek próbował wykonać wyroby mięsne w domowym zaciszu, wie, jak wielką rolę odgrywają w tym procesie dodatki. A już w szczególności – przyprawy. Czy to kiełbasa, pasztet, szynka lub kaszanka – nikt nie zaprzeczy, że odpowiednio dobrane zioła wprowadzają ich aromat na wyższy poziom. Właśnie dlatego na naszych stronach nie mogło ich zabraknąć. Zaś mając świadomość ich roli w preparacji mięsa, przygotowaliśmy naprawdę spory ich wybór. W naszej ofercie znajdą Państwo zarówno pojedyncze ingrediencje, jak i ich wyborne mieszanki. Szczególnie te ostatnie sprawią, że proces wyrobu i nadanie smaku nie będą stanowić zbyt wymagającego wyzwania kulinarnego. Nie mamy ponadto wątpliwości, że każdy znajdzie u nas to, czego potrzebuje. A to dlatego, że oferujemy przyprawy do wędlin, ale nie tylko. W naszej ofercie można znaleźć selekcję praktycznie do każdego dania. To aromaty i smaki, które koniecznie powinny znaleźć się w Państwa kuchni. Z pewnością nadadzą wyrazistości i dobrego smaku każdemu daniu, które Państwo przygotują.
Zioła i korzenie do kiełbasy
Kiełbasa należy do jednych z najchętniej wyrabianych własnoręcznie domowych wędlin. I nic w tym dziwnego. Polacy, podobnie jak Niemcy, po prostu za nimi przepadają. Aby były one smaczne, koniecznie należy je odpowiednio doprawić. Zazwyczaj robi się to przy pomocy mieszanki majeranku, tymianku i szałwii. No i oczywiście soli oraz pieprzu. Bardziej wyszukany aromat można uzyskać, dodając nieco kolendry. Można również użyć świeżych lub suszonych ziół oraz cebuli. Szczypiorek i rozmaryn docenią z kolei prawdziwi smakosze. Obtaczane w nich kiełbaski mają bowiem zazwyczaj wyraźny i nieco pikantny smak. Zaś dla poprawy wartości odżywczych można dodać seler. W zależności od upodobań regionalnych do tej listy ingrediencji można dorzucić jeszcze paprykę, cajun oraz koperek. Z pewnością każdy fan wykonywania domowych wędlin znajdzie tutaj pole do popisu. Przyprawy do mięsa mają także inną, historyczną funkcję. Pomagają mianowicie również je konserwować. Stosując je, skutecznie zapobiegniemy zbyt szybkiemu psuciu się lub jełczeniu naszych wyrobów.
Najważniejsze zalety zdrowych przypraw
Dodatki do pożywienia nie powinny gwarantować jedynie smaku i aromatu, ale także mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Domowa Spiżarnia od początku stawia tylko na takie. Nasze przyprawy i zioła to nie tylko niepowtarzalne doznania zmysłowe, ale także cenne wartości odżywcze. A wśród nich – optymalna ilość antyoksydantów. W naszych zestawach lub indywidualnie znajdziesz między innymi cynamon, oregano oraz kurkumę – czyli trzy zioła o największej ich zawartości. Ale są tutaj także: bazylia, imbir oraz pieprz czarny, które posiadają ich niewiele mniej. W żadnej zdrowej przyprawie nie powinno zabraknąć także takich elementów jak rozmaryn, tymianek oraz majeranek. A to dlatego, że nie tylko dodają aromatu, ale mają także bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Do zdrowej diety warto dołączyć także chili, paprykę, czosnek oraz kardamon. Niewątpliwą zaletą tych wszystkich dobrodziejstw jest fakt, że proces suszenia lub utrwalania nie pozbawia ich antyoksydantów. Możesz się nimi zatem cieszyć zarówno w postaci świeżej, jak i w postaci pysznych przypraw.
Anyż i jego zdrowotne właściwości
Biedrzeniec anyż należy do wspaniałych roślin oraz takich samych przypraw. Jego właściwości lecznicze znane są od setek lat. Obecnie jest on nieco zapomniany i stosuje się go raczej w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Naszym zdaniem już najwyższy czas przywrócić go na powrót domowej kuchni. Posiada on, co prawda, smak, który jedni bardzo lubią, drudzy zaś niespecjalnie. Jednak posiada on tyle zdrowotnych właściwości, że warto choć na jakiś czas go spożywać. Najczęściej kojarzymy anyż, i słusznie, z pastylkami od kaszlu. Nic dziwnego – ponieważ wykazuje on właściwości wykrztuśne, upłynniając wydzielinę w oskrzelach. Ponadto działa on rozkurczająco na mięśnie gładkie jelit. A także powoduje zwiększanie produkcji soku żołądkowego. Do tego wszystkiego dodać należy także szerokie działanie odkażające oraz antybakteryjne. Anyż zmniejsza ponadto wzdęcia i może poprawiać laktację u pań karmiących. W Polsce kojarzy się także z charakterystycznym zapachem świąt Bożego Narodzenia. Naszym zdaniem powinien on się znaleźć w praktycznie każdej zdrowej kuchni nie tylko w tym okresie.