Jelita wieprzowe do kiełbasy Chiny, kaliber 28/30, 91mb, 6 pęczków, kółko niebieskie
Opis
Jelita wieprzowe do kiełbasy Chiny, kaliber 28/30, 91mb, 6 pęczków, kółko niebieskie
Jelita wieprzowe są jadalną osłonką wykorzystywaną przy wyrobie wszelkiego
rodzaju kiełbas. Możesz w nich wędzić, parzyć, grillować oraz suszyć. Zakupione
jelita otrzymasz w zgrzanym, foliowym opakowaniu lub w wiadereczku.
Parametry: | |
Kaliber polski | 28/30 |
Długość pęczka | 91mb |
Ilość | 6 pęczków |
Jak przygotować jelita wieprzowe przed użyciem?
Jelita dokładnie wypłukaj pod bieżącą wodą, tak żeby nie było na nich
kryształków soli, które mogą rozerwać jelito podczas naciągania na lejek,
Namocz jelita w wodzie o temperaturze pokojowej przez 30-60 minut,
Wymień wodę i mocz dalej przez 1,5godziny-10godzin (niektórzy
zostawiają je w wodzie na noc, a rano nadziewają farsz),
Przepłukaj wnętrze jelita wodą, dzięki temu łatwiej naciągniesz je na lejek.
Jak przechowywać jelita wieprzowe i jaki mają termin ważności?
Zakupione jelita są zasolone, spakowane w foliowe woreczki lub w wiadreczko.
Takie jelita, przechowywane w lodówce lub chłodni (temp. 1 st.C do 14 st.C)
można przetrzymywać dłuższy okres czasu. Jelit nie zaleca się mrozić, ponieważ
tracą swoje właściwości oraz elastyczność.
Szczegóły produktu:
Opakowanie | 6 pęczków |
Długość pęczka | 91mb |
Kaliber wodny | 28/30 |