🗳 EKSPRESOWA WYSYŁKA 🗳

ZAMÓWIENIE ZŁOŻONE(i opłacone lub za pobraniem) WYSYŁAMY TEGO SAMEGO DNIA

Opcje przeglądania

Szynkowar do mięsa, sklep Domowa Spiżarnia

Szynkowar do mięsa to urządzenie, które jak sama nazwa wskazuje, przeznaczone są do wyrobu domowych wędlin. Mięso przyrządzone w domowych warunkach jest o wiele lepszej jakości niż to zakupione w sklepie. W połączeniu z bogatym smakiem daje kompozycję zniewalającą podniebienie. Produkując własne wyroby, masz pewność, że przygotowany we własnej kuchni schab czy gotowana szynka opierają się wyłącznie na naturalnych składnikach.

Pojemnik do wytwarzania szynki jest wykonany ze stali nierdzewnej lub specjalnego tworzywa sztucznego. Są to materiały, które mogą mieć kontakt z żywnością oraz są odporne na wysokie temperatury. Szynkowar składa się ze specjalnie przygotowanego pojemnika, spirali ze stopką, której zadaniem jest dociskanie mięsa oraz termometru. To niezbędne urządzenie kuchenne dla każdego, kto lubi gotować własne szynki lub pieczenie. Można używać go do gotowania każdego rodzaju mięsa, ale najczęściej używa się go do gotowania szynek. Dzięki niemu sam wytworzysz tradycyjne, domowe wyroby wędliniarskie, pozbawione sztucznych aromatów i konserwantów.

Szynka domowej produkcji to wspaniałe rozwiązanie dla wielbicieli pysznych i świeżych wędlin. Produkcja szynki (peklowana karkówka, schab czy wołowina, a nawet kurczak) w tym szynkowarze nie nastręczy nam kłopotu, ponieważ jest prosta. Dzięki własnym, domowym wyrobom, mamy pewność, że do jej produkcji nie zostały użyte żadne sztuczne aromaty i konserwanty. 

Jak używać szynkowaru?

Szynkowar służy nam do wyrobu soczystych mięs, jak i potrawek. Kawałek mięsa dociska się spiralą dołączoną do całego zestawu, aby podczas gotowania nie stracił swojej zwartej struktury. W taki sposób przygotowany pojemnik zamyka się za pomocą przykrywki. Szynkowar następnie umieszcza się w wodzie. Woda nie powinna wrzeć, wiec zaleca się, aby jej temperatura maksymalnie wynosiła 90 stopni. 

Szynkowar w płaszczu wodnym ma następujące zalety:

  • prosta obsługa,

  • łatwy sposób na urozmaicenie domowego jedzenia,

  • zachowanie wartości odżywczych i smakowych, które tracone są podczas tradycyjnego smażenia i gotowania,

  • dokładna kontrola temperatur dzięki dwóm termometrom,

  • brak konieczności dolewania wody dzięki zastosowaniu kołnierza.

 

Jak działa szynkowar?

 

Jakie produkty można przygotować w szynkowarze?

Szynkowar do mięsa daje nam dużo możliwości. Możemy wykonać wyroby takie jak kiełbasy, wędliny, rolady oraz ich wegańskie, bezmięsne odpowiedniki. To jakiego mięsa oraz co będziemy przygotowywać, zależy tylko od nas. Często boimy się, że przygotowanie domowych wędlin jest za trudne, jednak jest to tylko mit. W Internecie znajdziemy wiele samouczków, które nas przez to przeprowadzą. Jeśli martwimy się, że nieumiejętnie przyprawimy nasz wyrób, to zawsze możemy skorzystać z gotowych mieszanek przypraw dostępnych w sklepie Domowa Spiżarnia. Przypominamy, że szynkę, mielonkę, golonkę, kiełbasę czy roladę można w łatwy sposób przygotować samemu.

Z szynkowaru będą zadowoleni wszyscy pasjonaci domowego przetwórstwa chcący poeksperymentować z mięsem. Jest to opcja idealna dla tych, którzy mają już dość przetworzonego, chemicznego jedzenia ze sklepu, pora postawić na zdrowie oraz prawdziwy smak wędlin i kiełbas. To urządzenie można zdecydowanie polecić:

  • miłośnikom wędlin
  • osobom na specjalnej diecie
  • miłośnikom domowych wyrobów
  • dla lubiących nowe smaki
  • rodzicom z małymi pociechami
  • osobom, które chcą wiedzieć co jedzą
  • niejadkom z wybrednym gustem

Jaki szynkowar do mięsa wybrać na początek?

Szynkowary różnią się między sobą kształtem, wielkością oraz materiałem wykonania. W zależności od naszych potrzeb oraz wymagań na rynku znajdziemy:

  • szynkowary o pojemności 0,8kg; 1,5kg; 3kg
  • o kształcie walca, kwadratu lub szynkowary prostokątne
  • plastikowe, aluminiowe oraz te ze stali nierdzewnej

Dostępne są również różne wariancję jak szynkowar z garnkiem lub z płaszczem wodnym. Często decydując się na zakup, bierzemy najpierw pod uwagę cenę. Oczywiście i w tym przypadku ma ona duże znaczenia. W zależności od kwoty, jaką chcemy przeznaczyć, musi zwrócić uwagę na rozmiar oraz materiał. Odpowiadając na pytanie: jaki wybrać? Polecamy model ze stali nierdzewnej, pozwoli na parzenie domowej, smacznej i zdrowej szynki. Stal nierdzewna jest lekka i wygodna w użytkowaniu oraz wytrzymała, a także odporna na uszkodzenia. Na początek wystarczy ci średniej wielkości szynkowar pozwalający na przygotowanie 1,5 kg mięsa. Ostrzegamy jednak — poznając smak domowych wędlin — szybko zapragniesz ich większej ilości!

Akcesoria do wyrobu domowej szynki w sklepie Domowa Spiżarnia

Zakup dobrego szynkowaru to już połowa sukcesu, ale do pełni szczęścia w postaci gotowych wyrobów jeszcze sporo brakuje. To jednak nie problem. W asortymencie naszego sklepu znajdziesz bogaty wybór akcesoriów do wyrobu wędlin parzonych. Obok ułatwiających pracę woreczków do szynkowarów i termometrów.

Termometr do gotowania to urządzenie, które można wykorzystać do monitorowania temperatury szynki lub innego rodzaju mięsa. Jest zwykle wykonany ze stali nierdzewnej i ma tarczę z oznaczeniami dla różnych temperatur. Termometr jest niezbędnym narzędziem dla każdego kucharza, który chce mieć pewność, że jego szynka jest gotowana do perfekcji. Urządzenie może być używane w piekarniku lub na kuchence.

Torebki do gotowania to rodzaj torebki, która służy do gotowania szynki. Jest wykonana z materiału odpornego na ciepło. Woreczki do gotowania mogą być używane do innych celów, jak przechowywanie żywności, noszenie artykułów spożywczych, a nawet jako torba na pranie.

Zestaw do gotowania szynki składa się z trzech narzędzi ze stali nierdzewnej, z garnka, pokrywki i rusztu, które ułatwiają ugotowanie idealnej szynki. 

 

SZYNKOWAR

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium