Szynkowary i akcesoria

Szynkowar do mięsa, sklep Domowa Spiżarnia

Szynkowar do mięsa to urządzenie, które jak sama nazwa wskazuje, przeznaczone są do wyrobu domowych wędlin. Mięso przyrządzone w domowych warunkach jest o wiele lepszej jakości niż to zakupione w sklepie. W połączeniu z bogatym smakiem daje kompozycję zniewalającą podniebienie. Produkując własne wyroby, masz pewność, że przygotowany we własnej kuchni schab czy gotowana szynka opierają się wyłącznie na naturalnych składnikach.

Pojemnik do wytwarzania szynki jest wykonany ze stali nierdzewnej lub specjalnego tworzywa sztucznego. Są to materiały, które mogą mieć kontakt z żywnością oraz są odporne na wysokie temperatury. Szynkowar składa się ze specjalnie przygotowanego pojemnika, spirali ze stopką, której zadaniem jest dociskanie mięsa oraz termometru. To niezbędne urządzenie kuchenne dla każdego, kto lubi gotować własne szynki lub pieczenie. Można używać go do gotowania każdego rodzaju mięsa, ale najczęściej używa się go do gotowania szynek. Dzięki niemu sam wytworzysz tradycyjne, domowe wyroby wędliniarskie, pozbawione sztucznych aromatów i konserwantów.

Szynka domowej produkcji to wspaniałe rozwiązanie dla wielbicieli pysznych i świeżych wędlin. Produkcja szynki (peklowana karkówka, schab czy wołowina, a nawet kurczak) w tym szynkowarze nie nastręczy nam kłopotu, ponieważ jest prosta. Dzięki własnym, domowym wyrobom, mamy pewność, że do jej produkcji nie zostały użyte żadne sztuczne aromaty i konserwanty. 

Jak używać szynkowaru?

Szynkowar służy nam do wyrobu soczystych mięs, jak i potrawek. Kawałek mięsa dociska się spiralą dołączoną do całego zestawu, aby podczas gotowania nie stracił swojej zwartej struktury. W taki sposób przygotowany pojemnik zamyka się za pomocą przykrywki. Szynkowar następnie umieszcza się w wodzie. Woda nie powinna wrzeć, wiec zaleca się, aby jej temperatura maksymalnie wynosiła 90 stopni. 

Szynkowar w płaszczu wodnym ma następujące zalety:

  • prosta obsługa,

  • łatwy sposób na urozmaicenie domowego jedzenia,

  • zachowanie wartości odżywczych i smakowych, które tracone są podczas tradycyjnego smażenia i gotowania,

  • dokładna kontrola temperatur dzięki dwóm termometrom,

  • brak konieczności dolewania wody dzięki zastosowaniu kołnierza.

 

Jak działa szynkowar?

 

Jakie produkty można przygotować w szynkowarze?

Szynkowar do mięsa daje nam dużo możliwości. Możemy wykonać wyroby takie jak kiełbasy, wędliny, rolady oraz ich wegańskie, bezmięsne odpowiedniki. To jakiego mięsa oraz co będziemy przygotowywać, zależy tylko od nas. Często boimy się, że przygotowanie domowych wędlin jest za trudne, jednak jest to tylko mit. W Internecie znajdziemy wiele samouczków, które nas przez to przeprowadzą. Jeśli martwimy się, że nieumiejętnie przyprawimy nasz wyrób, to zawsze możemy skorzystać z gotowych mieszanek przypraw dostępnych w sklepie Domowa Spiżarnia. Przypominamy, że szynkę, mielonkę, golonkę, kiełbasę czy roladę można w łatwy sposób przygotować samemu.

Z szynkowaru będą zadowoleni wszyscy pasjonaci domowego przetwórstwa chcący poeksperymentować z mięsem. Jest to opcja idealna dla tych, którzy mają już dość przetworzonego, chemicznego jedzenia ze sklepu, pora postawić na zdrowie oraz prawdziwy smak wędlin i kiełbas. To urządzenie można zdecydowanie polecić:

  • miłośnikom wędlin
  • osobom na specjalnej diecie
  • miłośnikom domowych wyrobów
  • dla lubiących nowe smaki
  • rodzicom z małymi pociechami
  • osobom, które chcą wiedzieć co jedzą
  • niejadkom z wybrednym gustem

Jaki szynkowar do mięsa wybrać na początek?

Szynkowary różnią się między sobą kształtem, wielkością oraz materiałem wykonania. W zależności od naszych potrzeb oraz wymagań na rynku znajdziemy:

  • szynkowary o pojemności 0,8kg; 1,5kg; 3kg
  • o kształcie walca, kwadratu lub szynkowary prostokątne
  • plastikowe, aluminiowe oraz te ze stali nierdzewnej

Dostępne są również różne wariancję jak szynkowar z garnkiem lub z płaszczem wodnym. Często decydując się na zakup, bierzemy najpierw pod uwagę cenę. Oczywiście i w tym przypadku ma ona duże znaczenia. W zależności od kwoty, jaką chcemy przeznaczyć, musi zwrócić uwagę na rozmiar oraz materiał. Odpowiadając na pytanie: jaki wybrać? Polecamy model ze stali nierdzewnej, pozwoli na parzenie domowej, smacznej i zdrowej szynki. Stal nierdzewna jest lekka i wygodna w użytkowaniu oraz wytrzymała, a także odporna na uszkodzenia. Na początek wystarczy ci średniej wielkości szynkowar pozwalający na przygotowanie 1,5 kg mięsa. Ostrzegamy jednak — poznając smak domowych wędlin — szybko zapragniesz ich większej ilości!

Akcesoria do wyrobu domowej szynki w sklepie Domowa Spiżarnia

Zakup dobrego szynkowaru to już połowa sukcesu, ale do pełni szczęścia w postaci gotowych wyrobów jeszcze sporo brakuje. To jednak nie problem. W asortymencie naszego sklepu znajdziesz bogaty wybór akcesoriów do wyrobu wędlin parzonych. Obok ułatwiających pracę woreczków do szynkowarów i termometrów.

Termometr do gotowania to urządzenie, które można wykorzystać do monitorowania temperatury szynki lub innego rodzaju mięsa. Jest zwykle wykonany ze stali nierdzewnej i ma tarczę z oznaczeniami dla różnych temperatur. Termometr jest niezbędnym narzędziem dla każdego kucharza, który chce mieć pewność, że jego szynka jest gotowana do perfekcji. Urządzenie może być używane w piekarniku lub na kuchence.

Torebki do gotowania to rodzaj torebki, która służy do gotowania szynki. Jest wykonana z materiału odpornego na ciepło. Woreczki do gotowania mogą być używane do innych celów, jak przechowywanie żywności, noszenie artykułów spożywczych, a nawet jako torba na pranie.

Zestaw do gotowania szynki składa się z trzech narzędzi ze stali nierdzewnej, z garnka, pokrywki i rusztu, które ułatwiają ugotowanie idealnej szynki. 

 

SZYNKOWAR

 

Jak przygotować domową szynkę?

Przy odrobinie wprawy i samozaparcia można wykonać tę smakowitą wędlinę w domowych warunkach. Jeśli się postaramy, możemy skutecznie przywołać smaki z naszego dzieciństwa. Przede wszystkim mięso należy umyć oraz skutecznie oczyścić z wszelakich przerostów i błon. Potem najlepiej pokroić je w kostkę. Następnie najlepiej przenieść je do miski, gdzie należy wymieszać je z pożądanym pakietem przypraw. Może to być czosnek, pieprz, sól tymianek. Ważny jest za to dodatek cukru i żelatyny. Powinny one głęboko przeniknąć samo mięso. Kolejnym krokiem będzie odstawienie tej mieszanki do lodówki na kilkanaście godzin. Teraz nadchodzi czas na szynkowar, do którego wkładamy woreczek i napełniamy wodą. Następnie wkładamy tam naszą mieszankę i ubijamy. Później na większy garnek nakładamy kołnierz, a na kołnierzu opieramy szynkowar tak, aby nie dotykał dna. Tak przygotowana szynka wymaga mniej więcej trzech godzin parzenia. Gotową i gorącą najlepiej schłodzić w lodówce. Jeśli nasze mięso będzie pochodzić z dobrego źródła, z pewnością nasza wędlina zachwyci nas smakiem.

Co to jest szynkowar?

Szynkowar to specjalny garnek przeznaczony do parzenia szynki, boczku i wędlin. Swoim wyglądem przypomina wysoki garnek ze specjalną pokrywką, w zestawie jest termometr, który pozwala śledzić temperaturę parzenia i gotowania mięsa.

Jaki szynkowar najlepiej kupić?

Jeśli poszukujesz szynkowaru, to do użytku domowego polecamy szynkowar 1,5kg w płaszczu wodnym z termometrem i woreczkami: https://sklep077020.shoparena.pl/pl/p/Zestaw-szynkowar-1%2C5-kg-w-plaszczu-wodnym-z-termometrem-i-woreczkami/3353

Jak się robi wędliny w szynkowarze?

Przygotowanie wędlin i szynki z użycienm szynkowaru nie jest trudne. Przygotowując mięso należy usunąć z niego wszystkie wszystkie chrząstki, ścięgna i tłuszcz. Następnie należy przełożyć mięso do miski, teraz trzeba dosypać soli i przypraw oraz dodać żelatyny. Mięso należy solidnie ubić i ścisnąć. Po zmieszaniu mięsa z przypawami zakręć szynkowar i wstaw na noc do lodówki. Podczas przyprawiania i solenia mięsa nie można oszczędzać na soli, należu jej dodać nieco więcej niż wydaje się odpowiednie, ponieważ część soli zostanie wyparta z mięsa podczas parzenia i rozpuści się w wodzie. Orientacyjnie można przyjąć, że do przygotowania 1 kg mięsa wieprzowego potrzeba 1,5 łyżeczki soli.

Jak parzyć szynkę w szynkowarze żeby była soczysta?

Szynkę wkładamy do szynkowaru gdy temperatura roztworu znajdzie się przedziale pomiędzy 75 a 80°C. Przez cały proces parzenia trzeba pilnować, aby woda nie zaczęła się gotować. Czas gotowania szynki zależy od rozmiarów i grubości sztuki mięsa konkretnego wsadu. Dla orientacji można przyjąć, że na przygotowanie w szynkowarze 1 kg mięsa potrzeba około 60 minut parzenia.

Ile czasu powinno się wędzić szynkę?

Zazwyczaj proces wędzenie szynki zajmuje kilka dni. Szynkę wędzoną na ciepło, czyli w temperaturze pomiędzy 30 a 50 stopni C, trzeba trzymać w wędzarni przez kilka godzin w czasie 2 dni. Natomiast podczas wędzenia na gorąco, w temperaturze pomiędzy 40 a 65 stopni C wystarczy nam tylko 1 dzień, proces powinien trwać między 2 do 6 godzin.

Jak długo należy gotować boczek w Szynkowarze?

Gotowanie boczku w szynkowarze jest proste. Garnek napełnia się wodą i podgrzewa się ją do momentu aż z dna garnka zaczną unosić się bąbelki, wtedy wstawiamy szynkowar. Do szynkowaru wkładamy termometr i pilnujemy temperatury. Boczek najlepiej gotować przez 1 godzinę i 45 minut w temperaturze 80-85 stopni. Po upływie tego czasu, należy wyjąć szynkowar i wstawić go do zimnej wody.

Akcesoria do wyrobu domowych wędlin

Coraz większa ilość osób zaczyna zadawać pytanie: jak przygotować domowe mięso? Bo tak naprawdę tylko to wykonane we własnym zakresie daje nam gwarancję dobrej klasy. Choć może się wydawać, że to trudna sztuka, tak naprawdę tak nie jest. Wystarczy odpowiedni zestaw takich przyborów jak maszynka do mięsa, szynkowar, osłonki, nadziewarka lub kamionka. A także dobre nastawienie i chęć nauki. Wykonanie wędlin nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Z każdym kolejnym wykonanym przez nas przysmakiem nabieramy wprawy. Co najważniejsze zaś – mamy możliwość skonsumowania po prostu zdrowego pożywienia. Właśnie dlatego warto spróbować! Sklep internetowy Domowa Spiżarnia gwarantuje, że owocami tych zmagań będą nie tylko zdrowe domowe produkty, ale także ogromna osobista satysfakcja. Jednocześnie oferujemy swój asortyment do pomocy. Na naszych stronach znajdziesz wszystkie niezbędne akcesoria do wyrobu domowej szynki i nie tylko.

Jak się gotuje w szynkowarze?

Niewątpliwą zaletą tego urządzenia jest na pewno wygoda. A także relatywna prostota jego działania. Wiele osób jest zdania, że zrobić domowe mięso lub jest trudno. I że wymaga to profesjonalnego sprzętu. Tymczasem przygotowane mięso z szynkowaru cieszy smakiem i aromatem bez angażowania zbyt wielkiego wysiłku. Dzięki niemu ponadto pyszne domowe wędliny są jak najbardziej w zasięgu naszej ręki. Wystarczy zadbać o takie parametry jak właściwa temperatura wody oraz temperatura parzenia i można realizować nawet wymagające przepisy. A efektem będą przede wszystkim zdrowe domowe wędliny i sprawdzone domowe mięsa. Zamknięcie w hermetycznym pojemniku sprawia, że w urządzeniu tym można gotować również warzywa, a nawet desery. Wielu domorosłych kucharzy docenia ten sprzęt od dziesięcioleci. Przede wszystkim za jego zdolność do zatrzymywania soków gotowanej żywności oraz szybkiego gotowania. A także za zdolność do uczynienia gotowania wygodniejszym poprzez wyeliminowanie potrzeby stosowania wielu garnków lub patelni. To tak naprawdę swoista elektryczna wędzarnia, która wydobywa z zawartości to, co cenne i dobre.

Domowy wyrób wędlin łatwy i przyjemny

Domowy wyrób wędlin to świetny sposób na zaoszczędzenie pieniędzy i dobrą zabawę w kuchni. Niezależnie od tego, czy będą to domowe kiełbaski, czy szynka drobiowa. Nasze akcesoria do wyrobu mięsa w domu sprawią, że zawsze będzie to swoista przygoda. Poza tym to nie tylko zdrowy i ekonomiczny sposób na przygotowanie domowego mięsa. To również poczucie spełnienia i dumy, podczas serwowania takich przysmaków jak na przykład swojska kiełbasa. Jednak, aby ostateczny efekt był zadowalający, konieczne będą odpowiednie przybory i akcesoria. Jeśli zaś lubimy szynkę – szynkowar do mięsa okaże się podstawowym wyposażeniem. Oczywiście obok takich dodatków jak majeranek, czosnek, słodka papryka i sól. Każdemu, kto kiedykolwiek spróbował wykonanych w ten sposób delikatesów, nie trzeba o tym wspominać. Jednak sklep Domowa Spiżarnia serdecznie zaprasza tych jeszcze niezdecydowanych. Naszym zdaniem warto postawić na tę technologię. A przy okazji cieszyć się świeżą oraz zdrową żywnością. Z naszym asortymentem to się po prostu opłaca.

Garść informacji o szynkowarze

Jeśli zastanawiasz się, czy to jest urządzenie dla Ciebie, sklep ze zdrową żywnością Domowa Spiżarnia pomoże podjąć Ci decyzję! Przyda Ci się ono z pewnością wtedy, kiedy myślisz o parzeniu różnego rodzaju szynek, mielonek i innych wyrobów mięsnych. Produkuje się je zazwyczaj w kształcie długiego garnka z pokrywką. Mogą jednak przybierać również inne kształty. Zasada działania szynkowaru też nie należy do skomplikowanych. To właściwie trzy części – główny pojemnik, płytka dociskowa i pokrywka ze sprężynką. Pozostaje ponadto łatwy w obsłudze, efekty jego działania zaś są lepsze niż tradycyjne domowe sposoby wyrabiania wędlin. Smaczne szynki, mielonki i rolady mięsne są z jego pomocą w zasięgu każdego amatora tych pyszności. Poza tym domowe mięsne wyroby mogą być nie tylko smacznym dodatkiem do kanapek i codziennych posiłków. To także murowana propozycja na święta. Każdy, kto ceni sobie zdrowe mięso, zdecydowanie powinien się w to akcesorium zaopatrzyć. Na stronach naszego serwisu z pewnością znajdzie model dla siebie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium