Garnek rzymski 4l
Opis
Garnek rzymski 4l
Garnek rzymski to sprzęt który przypadnie do gustu wszystkim którzy lubią lekkostrawną kuchnię.
W garnku rzymskim upieczesz chleb, mięso, ryby, warzywa i tym podobne dania - bez tłuszczu. Dania będą dusiły się we własnym sosie, a mięsa będą soczyste i kruche, drób - delikatny i miękki, a warzywa - aromatyczne.
Garnek rzymski wykonany jest z silnie wypalonej naturalnej gliny. Ścianki garnka są porowate, niepokryte glazurą, dzięki czemu łatwo wchłaniają płyty.
Jak używać garnka rzymskiego?
Przed użyciem namocz pusty garnek przez 15 minut w wodzie. Podczas pieczenia woda, którą nasiąknęło naczynie, paruje i tworzy się warstwa pary wodnej zarówno w garnku, jak i w piekarniku.
Do nasiąkniętego naczynia włóż składniki, zamknij pokrywą, wstaw do zimnego piekarnika i dopiero stopniowo podgrzewaj.
Jeśli chcesz, aby skórka była chrupiąca - na 10minut przed końcem pieczenia trzeba zdjąć pokrywę.
Do pieczenia nie dodawaj żadnego oleju. Danie pieczone w ganku rzymskim nie przypali się, ponieważ nie wysycha podczas pieczenia.
Co można przygotować w garnku rzymski?
możesz w nim przygotować wszystkie rodzaje mięs
zapiekanek,
gulaszy,
risotto,
bigos
słodkie ciasto drożdżowe
domowy chleb
Co powinieneś wiedzieć o garnku rzymskim?
Garnek rzymski nie lubi gwałtownej zmiany temperatury
Garnek nie nadaje się do podgrzewania na kuchence
Garnek należy czyścić ciepłą wodą, bez użycia detergentów.
Szczegóły produktu:
Szerokość: | 22cm |
Długość | 32cm |
Wysokość: | 13,5cm |
Pojemność | 4l |