

JELITA WOŁOWE


Jelita wołowe w sklepie Domowa Spiżarnia
Naturalne jelit wołowe doskonale sprawdzą się do kiełbas i salami. Domowa Spiżarnia to sklep dla miłośników domowych wyrobów. Domowe kiełbasy i kabanosy to prawdziwy rarytas. Prawdziwy koneser nie szuka ich w sklepach mięsnych, lecz sam zajmuje się ich produkcją. Tak wyjątkowo aromatycznej białej kiełbasy czy szynki nie znajdziesz w sklepie wędliniarskim. Domowy wybór wędlin i kiełbas nie jest trudny. Wszystko, czego potrzebujesz do swojskich wyrobów, znajdziesz w tym sklepie.
Gdzie kupisz naturalne jelita wołowe?
Naturalne jelita doskonale przepuszczają powietrze i są bardzo wytrzymałe. Nadają również naszym swojskim wyrobom odpowiedni, charakterystyczny wygląd. Internetowy sklep masarski Domowa Spiżarnia posiada szeroki asortyment jelit wołowych o różnym kalibrze. Bez względu czy preferujesz kiełbasy wędzone czy parzone, warto kupić potrzebne składniki w sprawdzonym sklepie wędliniarskim.
Do czego używa się jelit wołowych?
Do produkcji kiełbas i pasztetów wykorzystuje się jelita wołowe wiankowe, proste, środkowe i kątnice. Sprawdzą się do wyrobów masarskich, takich jak:
- sprawdzą się do produkcji kiełbas dojrzewających
- doskonałe na pyszne pasztety
- wykorzystasz je do produkcji kiełbasy lisieckiej
- sprawdzą się do domowej kaszanki
- pęcherz wołowy stosuje się je do produkcji mortadeli
- jelito wołowe używa się również do wyrobu salami
Jak przygotować naturalne jelita wołowe?
Zastanawiasz się jak dobrze przygotować jelita do kiełbasy? Kluczem do sukcesu jest namoczenie jelit wołowych, a następnie ich dokładne opłukanie. Jelita sprzedawane w sklepach są konserwowane solą. Jeżeli odpowiednio nie przygotujemy jelit, to kryształki soli mogą je uszkodzić. Poniżej przedstawiamy nasz sprawdzony sposób, jak przygotować jelita do nadziewania farszem:
Jelita wołowe dokładnie wypukaj pod bieżącą wodą, tak żeby nie zostały na nich kryształki soli.
Namocz jelita wołowe w wodzie o temperaturze pokojowej przez 30-60 minut.
Wymień wodę i mocz dalej przez 1,5godziny-10godzin (zalecamy zostawić je w wodzie na całą noc).
Wypukaj wnętrze jelita wodą, dzięki temu łatwiej naciągniesz je na lejek.
Trzymając się tej instrukcji możesz mieć pewność, że nadziewanie kiełbas i pasztetów przebiegnie bez niechcianych niespodzianek.