Naturalne jelita wieprzowe do kiełbasy, dzięki nim wyprodukujesz smaczne i aromatyczne wędliny w domowym zaciszu. W sklepie Domowa Spiżarnia znajdziesz również inne akcesoria potrzebne do produkcji szynki lub innych wędlin, oferujemy przyprawy do wędlin, szynkowary i maszynki do mielenia mięsa.

Jelita wieprzowe do kiełbasy, akcesoria do produkcji domowych wędlin

Naturalne jelita wieprzowe do kiełbasy, znane również jako szczewa odróżniają domowe wyroby wędliniarskie od kiełbas, kabanosów i parówek produkowanych masowo. Jeśli więc planujesz przygotowanie własnych wyrobów, koniecznie powinieneś się w nie zaopatrzyć. Naturalne jelita do kiełbas doskonale nadają się do wyrobów wędzonych, parzonych, grillowanych oraz suszonych. To zdrowe i uniwersalne rozwiązanie niezależnie od tego jakiego rodzaju wyroby wędliniarskie planujesz przygotować.

Jelita wieprzowe do kiełbasy najlepiej kupować w sprawdzonym sklepie. Z pewnością nie zaoferuje ich nam lokalny sklep mięsny, ale można je kupić w Domowej Spiżarni. W asortymencie posiadamy bogaty wybór jelit wieprzowych przeznaczonych do przygotowywania domowych wyrobów wędliniarskich. Dodatkowo możesz nabyć jelita wieprzowe kalibrowane, których wielkość będzie dopasowana do twoich potrzeb. Ze względu na proces konserwacji jelit, które są zasalane, ich termin ważności jest stosunkowo długi, dzięki czemu nie trzeba ich wykorzystać od razu.

Jak przygotować jelita wieprzowe do kiełbasy?

Do wyrobu należy przygotować się stopniowo, uprzednio odpowiednio przygotowując jelita. Warto wiedzieć, że zakupione osłonki jelitowe do kiełbas są już zasolone oraz zapakowane w woreczki foliowe. Pierwszym krokiem, który na ciebie czeka, będzie wyjęcie jelit z woreczka oraz dokładne wypłukanie ich w wodzie, potem wkładamy je do wody, aby namokły. Dzięki temu oczyścimy je z kryształów soli, które mogłyby uszkodzić nasze jelito podczas pracy.

  • Delikatnie wypukaj jelito pod bieżącą wodą
  • Włóż jelita do wody w pokojowej temperaturze na czas 30-60 minut
  • Wymień wodę i dalej mocz jelita przez 1,5 godziny do 10godzin (najlepiej zostawić na całą noc w wodzie)
  • Aby ułatwić sobie naciąganie jelita na lejek, wypłukaj jej wnętrze pod bieżącą wodą

Inne akcesoria do wyrobów wędliniarskich

Naturalne jelita wieprzowe to połowa sukcesu domowych wyrobów, drugą są odpowiednie akcesoria, dzięki którym z łatwością przygotujesz kiełbasy, kabanosy i parówki. Nasz sklep oferuje szeroki wybór akcesoriów. W asortymencie posiadamy wysokiej jakości ręczne nadziewarki do kiełbas, dzięki którym wypełnisz jelito, unikając wtłaczania do środka pęcherzyków powietrza oraz profesjonalne szynkowary do przygotowywania wyrobów parzonych.

Naturalne jelita do wędlin, które wybrać do domowej kiełbasy?

Jeśli zależy nam na jak najzdrowszym produkcie, koniecznie powinniśmy zaopatrzyć się w naturalne osłonki do domowych wyrobów mięsnych. Jelitka wieprzowe to z pewnością jedne z najpopularniejszych; szczególnie jeśli chodzi o kiełbasy. Czy to wersje wędzone, parzone, gotowane, grillowane, czy suszone – wszędzie tam znajdują one szerokie zastosowanie. Jeśli chcemy przyrządzić własną toruńską, śląską lub surową, z pewnością powinniśmy wybrać właśnie te odmiany. Oczywiście kluczowy jest tutaj dobór odpowiedniego kalibru, który zależy od gatunku i rodzaju samego wyrobu. Na naszych stronach znajdą Państwo odpowiednie jelita do praktycznie każdego rodzaju mięsa. Z kolei jeśli dopiero zaczynamy naszą z domowym wyrobem, te pochodzące od świni, stanowią także dobry wybór na początek. Ze względu na ich grubość i właściwości napełnianie ich farszem jest nieco łatwiejsze. Niemniej zawsze należy zachować ostrożność. Naturalne części zawsze są delikatne. Z kolei przed użyciem dobrze jest wypłukać je z soli, do godziny mocząc w letniej wodzie. Podobnie warto uczynić przed rozpoczęciem nadziewania.

Przyprawy i dodatki do domowych wędlin

Nasze osłonki do kiełbasy to przede wszystkim dobra jakość oraz gwarancja takiegoż smaku. Dzięki nim unikniesz konserwantów oraz szkodliwych dodatków. Posiadają one jednak jeszcze więcej zalet. Przede wszystkim są wytrzymałe i bardzo łatwe w użyciu. Są ponadto bardzo uniwersalne. Będą się nadawać do szerokiego spektrum rodzajów wędlin. I to zarówno pod względem składu, jak i rodzaju ich obróbki. Ponadto te, które znaleźć można na naszych stronach, to wyroby bardzo opłacalne. W zależności od potrzeb oferujemy nawet wersje o długości 91 mb! Jeśli odpowiednio ich użyjemy, nasz finalny wyrób będzie przede wszystkim posiadał bardzo estetyczny wygląd. Do tego oczywiście zapewniają one stabilność oraz zwartość zawartego w nich materiału podczas obróbki cieplnej. Są także gwarancją utrzymania smaku oraz soczystości. Czyli dokładnie tego, na czym najbardziej zależy każdemu domowemu producentowi tych przysmaków. Każdy, kto myśli o przygotowaniu swoich wędlin w zaciszu własnego domu, powinien je wypróbować! Nie mamy żadnych wątpliwości, że spełnią one wymagania największych smakoszy.

Internetowy sklep z akcesoriami do wyrobu domowych wędlin

Domowa Spiżarnia to miejsce, w którym nie tylko sprzedajemy przybory i akcesoria do wyrobu jedzenia w domu. To przede wszystkim serwis promujący zdrowy styl życia. Ostatnie lata to czas, w którym jakość marketowej żywności drastycznie się obniżyła. Szczególnie dotyczy to wędlin, w których znaleźć można wodę i szeroki wybór konserwantów. Między innymi dlatego coraz więcej osób próbuje własnych sił w domowej kuchni. Jak się okazuje, przygotowanie domowej żywności nie jest wcale takie trudne. Wymaga tylko dobrych chęci, zdrowych składników oraz odpowiednich przyborów. Dużą część tego zestawu jesteśmy w stanie Państwu zaoferować. Na naszych stronach znaleźć można nie tylko maszynki do mięsa, jelita wieprzowe, szynkowary lub nadziewarki. Są tutaj także: jelita naturalne, akcesoria do wędzenia lub do wyrobu przetworów. A także przybory do wyboru sera, chleba, a nawet alkoholi. Oferujemy także wsparcie w postaci odpowiedniej literatury i niektórych składników. Gwarantujemy, że nie zapomną Państwo smaku przygotowanych we własnym zakresie pokarmów.

Jelita wieprzowe do kiełbasy

Jeśli jesteśmy fanami swojskich wędlin, koniecznie powinniśmy spróbować wykonać we własnym zakresie domowe kiełbaski. A robienie takich przysmaków w domu to same korzyści. Przede wszystkim wiemy, co jest w środku, szczególnie jeśli posiadamy dostęp do odpowiedniego mięsa. Z pewnością nie dorzucimy do środka żadnych sztucznych konserwantów. Poza tym, jeśli zrobimy odpowiednią ilość tych wędlin, całość wyjdzie taniej niż sklepowe wersje. No i co najważniejsze – naprawdę unikalny, swojski smak. Smak, który możemy modyfikować i stworzyć sami – wedle własnych upodobań. Do całości wystarczy naprawdę niewiele – oczywiście w zależności od rodzaju oraz ilości wędlin, które chcemy przygotować. Z pewnością przyda się odpowiednia maszynka do mięsa oraz dobre jelita wieprzowe. A także trochę wprawy oraz dobrych chęci. Te z pewnością pojawią się przy każdym kolejnym podejściu. Bo nie mamy wątpliwości, że kto raz spróbuje, na pewno niejednokrotnie będzie chciał poczuć ten smak ponownie. Domowa Spiżarnia jako sklep internetowy promujący zdrowe odżywianie z chęcią w tym pomoże.

Jak zmiękczyć naturalne osłonki do domowej kiełbasy?

Jelita wieprzowe należą do najmocniejszych osłonek stosowanych do domowych wędlin. Dlatego właśnie te warto wybrać do wyrobu własnej kiełbasy. Lekko licząc, na każdy kilogram mięsnego farszu powinniśmy mieć mniej więcej dwa metry osłonki. Na stronach sklepu Domowa Spiżarnia bez problemu je dostaniesz. Już na początku w ich przypadku należy wykazać się delikatnością. Ich końcówki bowiem znajdują się na specjalnym kółku, z którym są sprzedawane. Po delikatnym odplątaniu i separacji należy nalać wody do dość dużego garnka. Następnie poszczególne sztuki wkładamy do środka tak, aby swobodnie pływały w wodzie. Optymalny czas pozostawienia ich w garnku to jakieś pięć godzin. Po tym czasie można je odwiązać ze zbiorczego kółka. Dla wygody można także zostawić końcówki na brzegu naczynia. Teraz już nic nie stoi na przeszkodzie, aby zacząć nadziewanie jelit farszem. Warto pamiętać o takiej kolejności postępowania, ponieważ jest to gwarancja zachowania elastyczności osłonek. Dzięki temu z pewnością również nie będą pękać podczas wypełniania farszem.

Jak dobrać osłonki do kiełbasy?

W zależności od stopnia naszego zaawansowania możemy użyć różnych ich rodzajów. Z pewnością także znajdą się smakosze, dla których ten, a nie inny rodzaj, będzie po prostu lepszy. Jeśli jednak zaczynamy naszą przygodę z domowymi wędlinami – postawmy na początek na naturalne jelita wieprzowe. Głównie dlatego, że są one dosyć wytrzymałe. A początkującym zdarza się rozpruć osłonkę podczas faszerowania. Poza tym dosyć łatwo je także przygotować. Poza tym to również najbardziej popularny rodzaj wśród tych naturalnych. Cechują się też sporą uniwersalnością. Można przy ich pomocy wykonywać kiełbasy suszone, parzone, gotowane oraz wędzone. Nadają się także do tych grillowanych. To właśnie w nich wytwarza się między innymi podwawelską, surową, śląską oraz polską. A także słynne frankfurterki. Oczywiście, kierując się doświadczeniem i danymi, jelito należy dobrać odpowiednio do gatunku. Tutaj w grę wchodzi właściwy kaliber. I tak dla wspomnianych frankfurterek właściwy będzie 30/32 lub 32/34. Z kolei dla kiełbasy polskiej należy użyć wersji 38/40, 40/42 lub 42/40.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium