Jelita baranie na kabanosy, akcesoria do produkcji wędlin w domu
Obecnie coraz większą uwagę zwracamy na to, co jemy, z jakich składników są produkty oraz jakiej jakości. Klienci tracą zaufanie do firm zaraz po przeczytaniu składu wędlin oraz wyrobów mięsnych. Więc może pora, aby wziąć sprawy w swoje ręce i zacząć produkować domowe wybory mięsne? Swojskie, dobrej jakości, aromatyczne kiełbasy rozkochają w sobie każdego konsumenta. O jakość i smak produktów dbamy my sami, a start najlepiej zacząć właśnie w tym sklepie, gdzie wszelkie potrzebne produkty są w najwyższej jakości oraz przystępnej cenie.
Jelita naturalne do kiełbas są doskonałym materiałem do domowych wyrobów. Są bardzo wytrzymałe, posiadają charakterystyczny kolor oraz wygląd, a dodatkowo zapewniają odpowiedni kształt oraz twardość. Sklep internetowy Domowa Spiżarnia zapewnia szeroki wybór, dobrej jakości jelit o różnym kalibrze, które spełnią wszystkie twoje oczekiwania. Nie musisz ograniczać się tylko do kiełbasy, spróbuj wykorzystać jelita baranie również do kabanosów – nada im to kruchości oraz wyrazistego koloru, a w połączeniu z mięsem baranim lub wołowym stworzą silnie mięsną nutę smakową.
Jak przygotować jelita baranie do kiełbasy?
Pierwszym krokiem zawsze powinno być odpowiednie przygotowanie jelit. Zakupione jelita do kiełbasy są zakonserwowane w soli oraz zapakowane w foliowe opakowanie. Twoim zadaniem będzie delikatnie wypłukać jelita z nadmiaru soli, a następnie włożyć do wody i namoczyć.
- Osłonki jelitowe do kiełbas solidnie wypukaj nad bieżącą wodą, tak żeby pozbyć się kryształków soli
- Włóż jelita do wody i namaczaj przez czas 30-60 minut
- Wymień wodę na świeżą i mocz jeszcze przez 1,5-10 godzin ( śmiało możesz zostawić je w wodzie na całą noc)
- Aby łatwiej naciągnąć jelito na lejek, wypukaj wnętrze jelita wodą
Dlaczego warto wybrać jelita baranie do robienia kiełbasy?
Jest to idealny produkt do tego, aby wędzić, smażyć, parzyć oraz grillować czy suszyć. Świetnie sprawdzi się w kiełbasach gotowanych, salami, kabanosach oraz pasztecie. Możesz również skorzystać z kątnicy baraniej, która nada się do domowych wyrobów takich jak:
- wędliny dojrzewające
- grube kiełbasy,
- salami
- kindziuka
Naturalne jelita dopełnią twoje wyroby oraz zapewnią ci sukces w gotowaniu, dodatkowo są proste w obsłudze i każdy laik kulinarny jest sobie w stanie z nimi poradzić.
Naturalne osłonki do wędlin i domowych wyrobów mięsnych
Wyrób własnych kiełbasek i wędlin to zawsze dobra alternatywa dla w gruncie rzeczy żywności niewiadomego pochodzenia, kupowanej w supermarkecie. Pozwala przede wszystkim uniknąć sztucznych dodatków oraz podejrzanej zawartości. Poza tym – mamy pewność co do tego, ile mięsa jest w mięsie. Jeśli zatem stawiamy na naturalność od początku – koniecznie powinniśmy także efekty naszej pracy umieścić w pochodzącym z natury opakowaniu. W przypadku kiełbas oznacza to odpowiednią osłonkę. A w tej roli, szczególnie jeśli robimy kabanosy lub frankfurterki, optymalnie wypadają jelita baranie. Najważniejszą ich zaletą jest wysoka elastyczność oraz jednoczesna delikatność. Nie pękają one pod wpływem obróbki termicznej, gwarantując dobry kształt, soczystość oraz utrzymanie smaku. Dobrze nadają się do kiełbas parzonych oraz wędzonych. Zazwyczaj to właśnie w nich znajdują się Państwa ulubione kabanosy. Jeśli mają Państwo ochotę przyrządzić ten rodzaj mięsnych wiktuałów we własnym zakresie – nasz asortyment w tej kategorii zdecydowanie jest dla Państwa. A do tego nasza oferta to połączenie atrakcyjnej ceny z ilością i jakością.
Jelita baranie do domowego wyrobu kiełbasek
Dlaczego warto wybrać nasz asortyment w tej kategorii? Głównie dlatego, że jest on w stu procentach naturalny. Dzięki niemu masz pewność, że każda wykonana przez Ciebie wędlina będzie w osłonie dobrej jakości. A jednocześnie takiej, która podniesie walory Twojego wyrobu. Forma, smak, odpowiednia konsystencja oraz pełen aromat – to właściwości, które gwarantują nasze jelita. Oferujemy kaliber 22/24, 23/25 oraz 40mm/50mm. To pyszna i zdrowa alternatywa dla produktów ze sklepu. Pozwoli ona przygotować mięso tak, jak chcesz. A także mocno ułatwi proces nadziewania. Parówki czy salami – do wszystkich tych wyrobów nasze osłonki będą nadawać się wzorowo. Czy to parzenie, czy wędzenie – możesz mieć pewność, że w nich Twoja kompozycja smakowa nie ucierpi, ani nie utraci swych walorów. Z kolei nasze profesjonalne i szczelne opakowanie gwarantuje, że dotrą one do Ciebie świeże i w stanie nienaruszonym. To także jelita, które z pewnością spełnia oczekiwania i wyśrubowane normy największych mięsnych smakoszy. W nich Twoje domowe wyroby będą smakować lepiej.