Mąka kukurydziana 1kg
Opis
Mąka kukurydziana 1kg
Mąka kukurydziana to mąka którą pozyskuje się z dojrzałych kolb kukurydzy.
Kukurydzę podlega procesu suszenia i przemiału. Mąka kukurydziana to rodzaj mąki bezglutenowej i zawiera wiele wartości odżywczych.
Wartości odżywcze mąki:
Mąka kukurydziana posiada wiele cennych dla zdrowia witamin i mikroelementów, wśród których znajdują się:
Żelazo, potas, fosfor, magnez, witamina A, witamina E, witaminy z grupy B, zeaksantyna - posiada właściwości przeciwutleniające,, selen
Właściwości odżywcze mąki kukurydzianej:
to silny antyoksydant, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz przedwczesnym starzeniem się. Dzieje się to za sprawą selenu, witaminy E i beta karotenu, które nie tylko zapobiegają chorobom, ale również zwiększają odporność organizmu.
Warto pamiętać, że mąka kukurydziana nie zawiera wielu niezbędnych aminokwasów, odpowiadających za syntezę witaminy PP w organizmie, której niedobór powołuje awitaminozę. Z tego powodu do dań przygotowywanych z mąki kukurydzianej, warto dodawać mąkę sojową - bogatą w te drogocenne dla zdrowia substancje.
Do czego używać mąki kukurydzianej w kuchni?
dodaj ją do dań - mąka sprawi, że będą one puszyste, nada daniom słodkawy smak i piękny żółty kolor
dodaj jej do produkcji tortille, nachos i tacos
używaj mąki w kuchni bezglutenowej
świetnie sprawdzi się do wyrobu ciast, naleśników, deserów, sosów, panierek i wypieku placków
Szczegóły produktu:
Typ mąki | kukurydziana |
Opakowanie | 1kg |
Wartość energetyczna (w 100g) | 361 kcal |
Białko ogólem (w 100g) | 6,9g |
Tłuszcz (w 100g) | 3,9g |
Węglowodany (w 100g) | 76,9g |
Błonnik (w 100g) | 7,3g |