Pirosiarczyn potasu 100g
Opis
Pirosiarczyn potasu 100g
Środek stosowany do stabilizacji moszczu i win. Wykorzystywany jest również do czyszczenia sprzętu winiarskiego i piwowarskiego.
Do czego używać pirosiarczynu potasu?
- Do płukania sprzętu winiarskiego i piwowarskiego - zapewnia idealną czystość sprzętów wykorzystywanych podczas fermentacji.
- Do stabilizacji soków i moszczów owocowych - zapobiega rozwojowi bakterii, pleśni i dzikich drożdży.
- Do stabilizacji win -zabezpiecza przed utlenieniem, stabilizuje barwę i klarowność win.
- Do zatrzymania fermentacji - dodatek pirosiarczynu skutecznie niszczy komórki drożdży, stosowany może być jako stoper fermentacji.
- Bezpieczny dla zdrowia - pirosiarczyn potasu jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym, winiarskim i piwowarskim. Stosowany zgodnie z instrukcją jest w pełni bezpieczny.
Jak używać pirosiarczynu potasu?
1. DO STABILIZACJI MOSZCZU
Pirosiarczyn do stabiilizacji moszczu stosuje się, aby zapezpieczyć go przed rozwojem bakterii i dzikich drożdży podczas fermentacji.
1g pirosiarczynu na 10l moszczu. Odpowiedniu ilość rozpuść w 50-100ml wody, a następnie dodaj do nastawu i dokładnie wymieszaj.
2. DO STABILIZACJI WINA
Pirosiarczyn do stabilizacji wina, stosuje się, w celu zatrzymania fermentacji, zabezpieczenia wina oraz ustabilizowania jego barwy i klarowności. Dodaj przed zlaniem wina do butelek, po to, aby nie doszło do tzw. wtórnej fermentacji.
1g pirosiarczynu na 10l wina. Odpowiednią ilość rozpuść w 50-100ml wody, a następnie dodaj do wina i dokładnie wymieszaj.
3. DO PŁUKANIA SPRZĘTU
Rozpuść 10g pirosiarczynu w 2l wody.
Przygotowanym roztworem płucz sprzęty używane podczas wyrobu wina oraz piwa.
Szczegóły produktu:
Działanie | stabilizuje moszcz i gotowe wino, zapobiega rozwojowi bakterii, grzybów i dzikich drożdży, stabilizuje barwę i klarowność wina. |
Opakowanie | 100g |