Pirosiarczyn potasu 10g
Opis
Pirosiarczyn potasu 10g
Pirosiarczyn potasu to niewielkie, białe kryształki, które w środowisku kwaśnym zmieniają się w kwas siarkowy.
DO CZEGO UŻYWAĆ PIROSIARCZYNU POTASU?
do stabilizacji moszczu, młodego wina oraz gotowego trunku
do konserwacji miodów pitnych, soków i suszonych owoców
hamuje rozwój pleśni i bakterii
zmieszany z wodą nadaje się do dezynfekcji sprzętu winiarskiego i piwowarskiego
JAK UŻYWAĆ PIROSIARCZYNU POTASU?
DO STABILIZACJI MOSZCZU
Pirosiarczyn do stabiilizacji moszczu stosuje się, aby zabezpieczyć go przed rozwojem bakterii i dzikich drożdży podczas fermentacji. 1g pirosiarczynu na 10l moszczu. Odpowiednią ilość rozpuść w 50-100ml wody, a następnie dodaj do nastawu i dokładnie wymieszaj.
DO STABILIZACJI WINA
Pirosiarczyn do stabilizacji wina, stosuje się, w celu zatrzymania fermentacji, zabezpieczenia wina oraz ustabilizowania jego barwy i klarowności. Dodaj przed zlaniem wina do butelek, po to, aby nie doszło do tzw. wtórnej fermentacji. 1g pirosiarczynu na 10l wina. Odpowiednią ilość rozpuść w 50-100ml wody, a następnie dodaj do wina i dokładnie wymieszaj.
DO PŁUKANIA SPRZĘTU
Rozpuść 10g pirosiarczynu w 2l wody. Przygotowanym roztworem płucz sprzęty używane podczas wyrobu wina oraz piwa.
Szczegóły produktu:
Działanie | przeciwbakteryjne i przeciwgrzybowe |
Opakowanie | 10g |
Na ile litrów | Na 100 L moszczu lub wina Na 2 L wody do płukania sprzętu |