Mięta pieprzowa 70g

Dostępność: w magazynie więcej niż 10szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 5,39 zł 5.39
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Metody dostawy Metody płatności

Opis

Mięta pieprzowa 70g

Mięta to roślina wieloletnia o zielonych, eliptycznych liściach. 

To nie tylko wspaniały aromat i smak wzbogacający wiele potraw, ale także roślina o wielu leczniczych właściwościach i zastosowaniach. Jest wiele odmian mięty, najbardziej jednak cieszy się popularnością w Polsce mięta pieprzowa. Główną zaletą mięty jest jej zbawienny wpływ na podrażnienia układu pokarmowego. 

Właściwości mięty:

ma działanie rozkurczowe,

pomaga w redukcji wzdęć i zaparć,

ułatwia trawienie ciężkostrawnych potraw,

wyciąg z mięty stosuje się w preparatach do inhalacji,

jest źródłem wielu witamin, m.in. A i B3,

pobudza nasze kubki smakowe do pracy.

 

Możliwości zastosowania suszonych liści mięty:

bardzo popularny jest napar z liści mięty na wszelkie dolegliwości trawienne,

z suszonej mięty można przygotować pyszną lemoniadę z dodatkiem cytryny i kostek lodu,

dodatek do likierów,

jest popularnym składnikiem wielu herbat,

jako przyprawa do drobiu, wieprzowiny, baraniny, warzyw, makaronów i sosów,

głównie świeża mięta jest stosowana do  deserów w celu nadania świeżego smaku, ale czasem można też spotkać lody z dodatkiem mięty.

Ciekawostki:

Napary z mięty nie są polecane osobom cierpiącym na nadkwasotę i zgagę ze względu na stymulację wydzielania soku żołądkowego.

Czym się różni mięta od mięty pieprzowej?

  1. Smak i aromat: Mięta pieprzowa ma bardziej intensywny i ostro-pieprzny smak, który pochodzi głównie od zawartości mentolu. Jej aromat jest mocniejszy i bardziej charakterystyczny niż mięty zwyczajnej. Mięta zwyczajna ma delikatniejszy smak i łagodniejszy aromat o nutach cytrusowych.

  2. Wygląd: Mięta pieprzowa ma ciemnozielone, eliptyczne liście z wyciągniętymi końcami. Jej łodygi są kwadratowe i mają czerwono-fioletowe zabarwienie na wierzchołkach. Mięta zwyczajna ma jaśniejsze, jasnozielone liście o kształcie lancetowatym i łodygi są zazwyczaj zielone.

  3. Zastosowanie kulinarno-medyczne: Obie odmiany mięty są szeroko wykorzystywane w kuchni i medycynie naturalnej. Mięta pieprzowa jest częściej stosowana jako dodatek smakowy w potrawach, napojach i deserach. Jej ostre właściwości mogą również pomagać w łagodzeniu dolegliwości trawiennych, takich jak niestrawność i wzdęcia. Mięta zwyczajna jest często używana w herbatach, sałatkach i napojach orzeźwiających, a także jest znana z łagodzenia objawów nudności i bólów głowy.

  4. Skład chemiczny: Mięta pieprzowa zawiera wyższe stężenie mentolu, które nadaje jej charakterystyczny smak i działanie chłodzące. Mięta zwyczajna zawiera mniej mentolu i więcej innych związków, takich jak linalol i karwakrol.

Szczegóły produktu:

KRAJ POCHODZENIA POLSKA
WAGA 70g
OPAKOWANIE Torebka typu DOYPACK z okienkiem
Sprawdź również MIĘTA LIŚĆ 10G, 2464; MIĘTA LIŚĆ 70G, 2407; MIĘTA PIEPRZOWA 10G, 4188;

Podobne produkty

Złóż zamówienie w ciągu:
 
a wyślemy je jeszcze dziś!
Wyślemy już jutro!
Wyślemy w poniedziałek!
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium