Mięta pieprzowa 70g
Opis
Mięta pieprzowa 70g
Mięta to roślina wieloletnia o zielonych, eliptycznych liściach.
To nie tylko wspaniały aromat i smak wzbogacający wiele potraw, ale także roślina o wielu leczniczych właściwościach i zastosowaniach. Jest wiele odmian mięty, najbardziej jednak cieszy się popularnością w Polsce mięta pieprzowa. Główną zaletą mięty jest jej zbawienny wpływ na podrażnienia układu pokarmowego.
Właściwości mięty:
ma działanie rozkurczowe,
pomaga w redukcji wzdęć i zaparć,
ułatwia trawienie ciężkostrawnych potraw,
wyciąg z mięty stosuje się w preparatach do inhalacji,
jest źródłem wielu witamin, m.in. A i B3,
pobudza nasze kubki smakowe do pracy.
Możliwości zastosowania suszonych liści mięty:
bardzo popularny jest napar z liści mięty na wszelkie dolegliwości trawienne,
z suszonej mięty można przygotować pyszną lemoniadę z dodatkiem cytryny i kostek lodu,
dodatek do likierów,
jest popularnym składnikiem wielu herbat,
jako przyprawa do drobiu, wieprzowiny, baraniny, warzyw, makaronów i sosów,
głównie świeża mięta jest stosowana do deserów w celu nadania świeżego smaku, ale czasem można też spotkać lody z dodatkiem mięty.
Ciekawostki:
Napary z mięty nie są polecane osobom cierpiącym na nadkwasotę i zgagę ze względu na stymulację wydzielania soku żołądkowego.
Czym się różni mięta od mięty pieprzowej?
-
Smak i aromat: Mięta pieprzowa ma bardziej intensywny i ostro-pieprzny smak, który pochodzi głównie od zawartości mentolu. Jej aromat jest mocniejszy i bardziej charakterystyczny niż mięty zwyczajnej. Mięta zwyczajna ma delikatniejszy smak i łagodniejszy aromat o nutach cytrusowych.
-
Wygląd: Mięta pieprzowa ma ciemnozielone, eliptyczne liście z wyciągniętymi końcami. Jej łodygi są kwadratowe i mają czerwono-fioletowe zabarwienie na wierzchołkach. Mięta zwyczajna ma jaśniejsze, jasnozielone liście o kształcie lancetowatym i łodygi są zazwyczaj zielone.
-
Zastosowanie kulinarno-medyczne: Obie odmiany mięty są szeroko wykorzystywane w kuchni i medycynie naturalnej. Mięta pieprzowa jest częściej stosowana jako dodatek smakowy w potrawach, napojach i deserach. Jej ostre właściwości mogą również pomagać w łagodzeniu dolegliwości trawiennych, takich jak niestrawność i wzdęcia. Mięta zwyczajna jest często używana w herbatach, sałatkach i napojach orzeźwiających, a także jest znana z łagodzenia objawów nudności i bólów głowy.
-
Skład chemiczny: Mięta pieprzowa zawiera wyższe stężenie mentolu, które nadaje jej charakterystyczny smak i działanie chłodzące. Mięta zwyczajna zawiera mniej mentolu i więcej innych związków, takich jak linalol i karwakrol.
Szczegóły produktu:
KRAJ POCHODZENIA | POLSKA |
WAGA | 70g |
OPAKOWANIE | Torebka typu DOYPACK z okienkiem |
Sprawdź również | MIĘTA LIŚĆ 10G, 2464; MIĘTA LIŚĆ 70G, 2407; MIĘTA PIEPRZOWA 10G, 4188; |