Sól do peklowania 500g
Opis
Sól do peklowania 500g
Peklowaniu - mówię tak!
Peklowanie mięsa w soli peklowej ma na celu przedłużenie jego trwałości. Wiele osób uważa jednak, że azotyn, który jest składnikiem peklosoli źle wpływa na nasze zdrowie. Nawet jeśli nie jest to najzdrowszy z istniejących produktów to stosowany w umiarze na pewno nam nie szkodzi. Oferowana przez nas sól do peklowania zawiera bezpieczną dawkę tej substancji, określoną w polskich normach (0,5-0,6%).
Jakie zadanie ma sól do peklowania?
odciąga z mięsa wodę,
zapobiega rozwojowi bakterii i zabija jak kiełbasiany, który źle wpływa na nasze zdrowie,
konserwuje mięso, można dzięki temu dłużej je przetrzymywać,
pozwala łatwo przygotować nam mięso do dalszej obróbki, tj. parzenia, suszenia czy wędzenia.
Jak dawkować sól peklową?
PEKLOWANIE NA SUCHO
od 17 do 23 gramów na kilogram mięsa
PEKLOWANIE NA MOKRO
od 34 do 40 gramów na kilogram mięsa
Peklosól rozpuść w 0,4l wody na kg mięsa
Wskazówki:
Można peklować mięso na dwa sposoby:
Metodą na sucho - polega ona na nacieraniu mięsa solą peklową. Zazwyczaj na 1kg mięsa używa się 20g peklosoli.
Metodą na mokro - przygotowuje się solankę, w której zanurza się mięso na kilka/kilkanaście dni. Każdy ma inne kubki smakowe, niektórzy lubią bardziej lub mniej słone wyroby, dlatego dozowanie soli wykonywać najlepiej, metodą prób i błędów, wypracować sobie właściwe proporcje (to samo dotyczy metody na sucho)