Sól azotynowa do peklowania saszetka 500g

Dostępność: duża ilość
Cena: 2,50 zł 2.50
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: PEKL_SASZ_500G

Opis

SÓL DO PEKLOWANIA 500g

 

Peklowanie miesa ma na celu przedłużenie jego trwałości, a także odciąga z mięsa wodę, zapobiega rozwojowi bakterii oraz zabija jad kiełbasiany, który źle wpływa na nasz organizm. Wiele osób uważa, że azotyn, który jest składnikiem peklosoli źle wpływa na nasze zdrowie, jednak oferowana przez nas sól zawiera bezpieczną dawkę tej substancji, określoną w polskich normach (0,5-0,6%). Z tego powodu korzyści płynące z użycia peklosoli mogą się okazać dużo większe niż szkody.

 

Można peklować mięso na dwa sposoby:

Metodą na sucho- polega ona na nacieraniu mięsa solą peklową. Zazwyczaj na 1kg mięsa używa się 20g peklosoli.

Metodą na mokro- przygotowuje się solankę, w której zanurza się mięso na kilka/kilkanaście dni. Poniżej znajduję się tabelka, która określa jaką ilość peklosoli należy użyć do sporządzenia zalewy. Jest to tabelka pomocnicza. Każdy ma inne kubki smakowe, niektórzy lubią bardziej lub mniej słone wyroby, dlatego najlepiej, metodą prób i błędów, wypracować sobie właściwe proporcje (to samo dotyczy metody na sucho).

 

 

3-4 dni

5-6 dni

7-10 dni

11-14 dni

Sól do peklowania [g]

120g

105g

90g

80g

Woda [1l]

1l

1l

1l

1l

 

 

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl