Delikatna, aromatyczna przyprawa do sera!
Przyprawa do sera to mieszanka przypraw o niezwykłym aromacie. Przyprawa nada serom delikatnego, aromatycznego smaku z nutą czosnku.
Jak zrobić domowy ser?
1. Mleko podgrzej do temperatury 37-38 °C
2. Do mleka dodaj odpowiednią ilość chlorku wapnia (wcześniej rozpuszczonego w niewielkiej ilości przegotowanej wody), wymieszaj. Pozostaw na 10min
3. Dodaj odpowiednią ilość kultur bakterii (dawkowanie znajdzie się na opakowaniu), delikatnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
4. Dodaj odpowiednią ilość podpuszczki (dawkowanie znajdziesz na opakowaniu), wcześniej rozpuszczonej w 50ml wody o temperaturze 37-38 °C, wymieszaj i pozostaw do wytworzenia zwartego skrzepu (około 50-70min.)
5. Wytworzony skrzep pokrój w kostkę o boku 2cm
6. Pozostaw na 15min po czym rozdrobnij rękami. Poczekaj kolejne 15min i ponownie rozdrobnij
7. Następnie delikatnie i powoli dogrzewaj ziarno do 40 °C
8. Dodaj do ziarna przyprawę do sera
9. Powstałą masę przełóż do chusty serowarskiej do odcieknięcia na około 1 godzinę, a następnie przełóż do formy serowarskiej i prasuj z użyciem praski do sera przez kolejną godzinę. Po odcieknięciu, ser wyjmij z foremki, natrzyj solą i włóż na 1 godzinę do solanki.
10. Po tym czasie przełóż ser na deskę i włóż do lodówki w celu całkowitego osuszenia i wytworzenia skórki.