Sól Kłodawska, niejodowana, 1,1 kg
Opis
Sól Kłodawska, niejodowana, 1,1 kg
Czy wiesz, że sól to jedna z najbardziej popularnych przypraw w naszej kuchni?
Jest ona źródłem substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Trudno sobie wyobrazić przygotowanie potraw bez szczypty soli. Jest ona ważnym składnikiem naszego pożywienia i występuje praktycznie we wszystkich spożywanych przez nas potrawach. Sól kamienna jodowana jest wzbogacona jodkiem potasu.
Właściwości soli:
reguluje gospodarkę wodną organizmu,
reguluje pH ustroju,
uczestniczy w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej,
jod jest składnikiem hormonów tarczycy,
jod zawarty w soli odgrywa ważna rolę w pracy serca i nerek,
ma istotną rolę w procesie wzrostu kości.
Możliwości zastosowania soli kłodawskiej:
przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia,
nieodłączny element każdej kuchni,
szeroko stosowana zarówno do dań mięsnych , jak i warzywnych,
można robić również inhalacje z soli.
Ciekawostki:
SÓL KŁODAWSKA JEST NA PRAWDĘ DOBRA!
Złoża naprawdę dobrej soli mamy bardzo blisko siebie, pokłady soli w rejonie Kłodawy oraz okolic Inowrocławia to pozostałości po mocno zasolonym Morzu Cechsztyńskim. To właśnie w Kłodawie wystąpiło duże wypiętrzenie warstw soli, przez co pokłady białego złota w niektórych miejscach znajdują się na głębokości 100mtrów
JAKIE ZASTOSOWANIE MA SÓL KŁODAWSKA?
Sól Kłodawska jest uniwersalna, można ją wykorzystać w kuchni, aby dodać smaku potrawom lub konserwować solą żywność. Na bazie soli z Kłodawy przygotujemy także roztwory wodne, dobre dla zdrowia. Są one pomocne na przykład przy bólu gardła, katarze oraz zapaleniu zatok.
Szczegóły produktu:
WAGA | 1,1kg |
OPAKOWANIE | Torebka typu DOYPACK z okienkiem |