Przyprawy do ogórków kiszonych - jakie wybrać?
Dzisiaj nie każdy z nas ma możliwość zanurzenia beczki z ogórkami w chłodnym stawie, ale poza tym wszystkie zasady kiszenia ogórków są nie zmienione od lat. Sprawdź jakie zasady musisz spełnić, aby ogórki wyszły doskonałe w swoim smaku! Sprawdź także, jakie przyprawy dodać do ogórków.
Jak zrobić najlepszego ogórki?
1. Najlepsze są ogórki jak najmniejsze i równej wielkości. Dzięki temu ukiszą się równomiernie i w tym samym czasie, pozostaną jędrne i twarde.
2. Ogórki trzeba kupować rano, jak najwcześniej. Idealne są te zebrane do 7 godzin wcześniej. Do kiszenia nie nadają się ogórki przenawożone, z hipermarketów. Ogórki do kiszenia muszą być idealnie czyste - warto przed zakiszeniem wyszorować je szczoteczką.
3. Słoiki muszą być czyste, wyparzone, bez uszkodzeń, podobnie jak nakrętki.
4. Ogórki układaj w słoikach ciasno, bardzo ciasno, jak najciaśniej. Pomiędzy nie upychaj koper, chrzan i czosnek.
5. Czosnku nie trzeba obierać - aromat jest łupince!
6. Sól do ogórków kiszonych nie może być jodowana!
7. Sekret twardych ogórków kiszonych tkwi w liściach wiśni i dębu. Bez nich ogórki będą jak kapcie i długo nie postoją.
Jakie przyprawy dodawać do ogórków - przepis:
Na 3 kg ogórków:
2 duże główki czosnku
wiązanka łodyg kopru (z baldachami i liśćmi oraz nasionami)
10-12-cm korzeń chrzanu
5 liści chrzanu
12 liści dębu
12 liści wiśni
12 liści czarnej porzeczki
kilkanaście ziaren gorczycy
Do tego 3 l wody, 6 płaskich łyżek soli kamiennej.