Przyprawy do ogórków kiszonych - jakie wybrać?
Przyprawy do ogórków kiszonych - jakie wybrać?

Przyprawy do ogórków kiszonych - jakie wybrać?

Dzisiaj nie każdy z nas ma możliwość zanurzenia beczki z ogórkami w chłodnym stawie, ale poza tym wszystkie zasady kiszenia ogórków są nie zmienione od lat. Sprawdź jakie zasady musisz spełnić, aby ogórki wyszły doskonałe w swoim smaku! Sprawdź także, jakie przyprawy dodać do ogórków.

Jak zrobić najlepszego ogórki?

1. Najlepsze są ogórki jak najmniejsze i równej wielkości. Dzięki temu ukiszą się równomiernie i w tym samym czasie, pozostaną jędrne i twarde.

2. Ogórki trzeba kupować rano, jak najwcześniej. Idealne są te zebrane do 7 godzin wcześniej. Do kiszenia nie nadają się ogórki przenawożone, z hipermarketów. Ogórki do kiszenia muszą być idealnie czyste - warto przed zakiszeniem wyszorować je szczoteczką.

3. Słoiki muszą być czyste, wyparzone, bez uszkodzeń, podobnie jak nakrętki.

4. Ogórki układaj w słoikach ciasno, bardzo ciasno, jak najciaśniej. Pomiędzy nie upychaj koper, chrzan i czosnek.

5. Czosnku nie trzeba obierać - aromat jest łupince!

6. Sól do ogórków kiszonych nie może być jodowana!

7. Sekret twardych ogórków kiszonych tkwi w liściach wiśni i dębu. Bez nich ogórki będą jak kapcie i długo nie postoją.

Jakie przyprawy dodawać do ogórków - przepis:

Na 3 kg ogórków:

2 duże główki czosnku
wiązanka łodyg kopru (z baldachami i liśćmi oraz nasionami)
10-12-cm korzeń chrzanu
5 liści chrzanu
12 liści dębu
12 liści wiśni
12 liści czarnej porzeczki
kilkanaście ziaren gorczycy

Do tego 3 l wody, 6 płaskich łyżek soli kamiennej.

Możesz także użyć gotowej mieszanki do ogórków kiszonych, która jest kompozycją najlepszych przypraw jakie powinny znaleźć się w naszych słoikach z ogórkami. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium