Zrębki wędzarnicze dębowe, średnie, frakcja 4, 3kg

Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 29,59 zł 29.59
ilość WOREK
Zyskujesz 29 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Metody dostawy Metody płatności

Opis

Zrębki wędzarnicze dębowe, średnie, frakcja 4, 3kg

Zrębki to sekret udanego wędzenia 

Wędzenie to proces, który ma za zadanie nadać typowego aromatu, barwy. Wędzenie ma na celu utrwalenie żywności, poprzez działania zawarte w dymie substancji bakteriobójczych. Ważnym elementem wędzenia jest dym uzyskany ze spalania drewna/zrębków. Użyte do wędzenia zrębki nie będą miały wpływu na skład chemicznych produktów. Zrębki wędzarnicze wpływają na zapach, smak oraz barwę. 
 
Jak powstają zrębki wędzarnicze?
Zrębki powstają w specjalnych urządzeniach, które tną drewno na regularne kawałeczki, dzięki temu wyróżniamy klasy zrębek. Powstają one z drzew, które rosły na terenach ekologicznie czystych. 
Drewno, które zostało rozdrobnione poddawane jest procesowi suszenia, dzięki czemu osiągają najbardziej optymalną wilgotność (poniżej 11%). Proces osuszania likwiduje zarodniki i drobnoustroje. 
 
Jakie zrębki wybrać?
Nie ma jednej złotej rady, jakie zrębki będą najlepsze dla Twoich wyrobów. Najlepiej eksperymentować, mieszać różne rodzaje zrębków.
Wybierając zrębki zwróć uwagę na ich frakcję - czyli stopień rozdrobnienia. Frakcja ma wpływ na proces wędzenia i na szybkość ich spalania. 
 
FRAKCJA 2 - drobne (1-3mm)
doskonale się sprawdzą w małych ogrodowych wędzarniach
FRAKCJA 4/6 - średnie ( 4-8mm)
doskonale się sprawdzą do wędzenia ryb i krótkich procesów wędzenia
FRAKCJA 8 - grube (8-12mm)
doskonale sprawdzą się do długich procesów wędzenia
 
Do czego użyć zrębków wędzarniczych dębowych?
 
wieprzowina
wołowina
drób
ryby
baranina
dziczyzna
 
 
 
Dlaczego warto używać zrębków wędzarniczych dębowych?
zrębki w procesie tlenia zapewniają optymalny tryb wytworzenia dymu.
mogą być wykorzystywane do wszystkich produktów mięsnych, rybnych i serowych
dym ze zrębków ma dezynfekujące właściwości, nie pozwalające bakteriom gnilnym się rozwijać i rozmnażać
mają idealną wydajność spalania
zrębki mają doskonałe właściwości konserwujące
  
Jak wędzić z użyciem zrębków dębowych?
W zależności od rodzaju wędzarni jaką dysponujemy, umieścić zrębki na tacy przeznaczonej specjalnie do tego celu lub wokół paleniska - nie należy umieszczać ich bezpośrednio na źródle ciepła, ponieważ natychmiast ulegną spaleniu.
Dozowanie: 20-40 ml/kg mięsa.
 
Ciekawostka:
Pamiętaj, aby korzystać tylko ze specjalnie wyprodukowanych zrębków. Odpady drzewne mogą zawierać kurz i brud, wskutek czego będą psuć potrawy mięsne, a najgorsze - mogą pochodzić od chemicznie obrobionych drzew, co powoduje zatrucie jedzenia. 

Szczegóły produktu:

RODZAJ DĘBOWE
FRAKCJA 4- ŚREDNIE
OPAKOWANIE 3KG

Podobne produkty

Złóż zamówienie w ciągu:
 
a wyślemy je jeszcze dziś!
Wyślemy już jutro!
Wyślemy w poniedziałek!
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium