Zrębki to sekret udanego wędzenia
Wędzenie to proces, który ma za zadanie nadać typowego aromatu, barwy. Wędzenie ma na celu utrwalenie żywności, poprzez działania zawarte w dymie substancji bakteriobójczych. Ważnym elementem wędzenia jest dym uzyskany ze spalania drewna/zrębków. Użyte do wędzenia zrębki nie będą miały wpływu na skład chemicznych produktów. Zrębki wędzarnicze one na zapach, smak oraz barwę.
Jak powstają zrębki wędzarnicze?
Zrębki powstają w specjalnych urządzeniach, które tną drewno na regularne kawałeczki, dzięki temu wyróżniamy klasy zrębek. Powstają one z drzew, które rosły na terenach ekologicznie czystych.
Drewno, które zostało rozdrobnione poddawane jest procesowi suszenia, dzięki czemu osiągają najbardziej optymalną wilgotność (poniżej 11%). Proces osuszania likwiduje zarodniki i drobnoustroje.
Jakie zrębki wybrać?
Nie ma jednej złotej rady, jakie zrębki będą najlepsze dla Twoich wyrobów. Najlepiej eksperymentować, mieszać różne rodzaje zrębków.
Wybierając zrębki zwróć uwagę na ich frakcję - czyli stopień rozdrobnienia. Frakcja ma wpływ na proces wędzenia i na szybkość ich spalania.
FRAKCJA 2 - drobne (1-3mm)
doskonale się sprawdzą w małych ogrodowych wędzarniach
FRAKCJA 4/6 - średnie ( 4-8mm)
doskonale się sprawdzą do wędzenia ryb i krótkich procesów wędzenia
FRAKCJA 8 - grube (8-12mm)
doskonale sprawdzą się do długich procesów wędzenia
Do czego użyć zrębków dębowych?
wieprzowina
wołowina
drób
ryby
baranina
dziczyzna
Dlaczego warto używać zrębków wędzarniczych dębowych?
Zrębki dębowe to miękki, bezpieczny produkt, który pod wpływem wysokiej temperatury uwalnia pachnący dym wędzarniczy. Dzięki nim otrzymasz soczyste i łagodne wędzone mięso.
Zalety zrębków dębowych:
zrębki nie gniją, mogą być długo przechowywane bez utraty swoich właściwości, są odporne na działanie czynników zewnętrznych
mają wysoką wydajność cieplną
produkty z ich użyciem mają nasyconą barwę, aromatyczny zapach i naturalny smak "dymu"
mają niesamowite właściwości konserwujące
Jak wędzić z użyciem zrębków dębowych?
W zależności od rodzaju wędzarni jaką dysponujemy, umieścić zrębki na tacy przeznaczonej specjalnie do tego celu lub wokół paleniska - nie należy umieszczać ich bezpośrednio na źródle ciepła, ponieważ natychmiast ulegną spaleniu.
Dozowanie: 20-40 ml/kg mięsa.
Ciekawostka:
Pamiętaj, aby korzystać tylko ze specjalnie wyprodukowanych zrębków. Odpady drzewne mogą zawierać kurz i brud, wskutek czego będą psuć potrawy mięsne, a najgorsze - mogą pochodzić od chemicznie obrobionych drzew, co powoduje zatrucie jedzenia.