Wędzenie to proces, który ma za zadanie nadać typowego aromatu, barwy. Wędzenie ma na celu utrwalenie żywności, poprzez działania zawarte w dymie substancji bakteriobójczych. Ważnym elementem wędzenia jest dym uzyskany ze spalania drewna/zrębków. Użyte do wędzenia zrębki nie będą miały wpływu na skład chemicznych produktów. Zrębki wędzarnicze one na zapach, smak oraz barwę.
Jak powstają zrębki wędzarnicze?
Zrębki powstają w specjalnych urządzeniach, które tną drewno na regularne kawałeczki, dzięki temu wyróżniamy klasy zrębek. Powstają one z drzew, które rosły na terenach ekologicznie czystych.
Drewno, które zostało rozdrobnione poddawane jest procesowi suszenia, dzięki czemu osiągają najbardziej optymalną wilgotność (poniżej 11%). Proces osuszania likwiduje zarodniki i drobnoustroje.
Jakie zrębki wybrać?
Nie ma jednej złotej rady, jakie zrębki będą najlepsze dla Twoich wyrobów. Najlepiej eksperymentować, mieszać różne rodzaje zrębków. Wybierając zrębki zwróć uwagę na ich frakcję - czyli stopień rozdrobnienia. Frakcja ma wpływ na proces wędzenia i na szybkość ich spalania.
FRAKCJA 2 - drobne (1-3mm)
doskonale się sprawdzą w małych ogrodowych wędzarniach
FRAKCJA 4/6 - średnie ( 4-8mm)
doskonale się sprawdzą do wędzenia ryb i krótkich procesów wędzenia
FRAKCJA 8 - grube (8-12mm)
doskonale sprawdzą się do długich procesów wędzenia
Zrębki wędzarnicze to miękki, bezpieczny produkt, który pod wpływem wysokiej temperatury uwalnia pachnący dym wędzarniczy. Dzięki nim otrzymasz soczyste i łagodne wędzone mięso.
Zalety zrębków bukowych:
podczas wędzenia tworzą złocistą skórkę i nadają niepowtarzalny aromat wyrobom
zwiększają szczelność dymu wędzarniczego, w którym będzie koncentrować się większa ilość substancji aktywnych, w wyniku efekt finalny naszego wyrobu będzie doskonały
użycie ich zmniejsza energochłonność procesu wędzenia
produkty z ich użyciem mają nasyconą barwę, aromatyczny zapach i naturalny smak "dymu"
Jak wędzić z użyciem zrębków bukowych?
W zależności od rodzaju wędzarni jaką dysponujemy, umieścić zrębki na tacy przeznaczonej specjalnie do tego celu lub wokół paleniska - nie należy umieszczać ich bezpośrednio na źródle ciepła, ponieważ natychmiast ulegną spaleniu.
Dozowanie: 20-40 ml/kg mięsa.
Ciekawostka:
Pamiętaj, aby korzystać tylko ze specjalnie wyprodukowanych zrębków. Odpady drzewne mogą zawierać kurz i brud, wskutek czego będą psuć potrawy mięsne, a najgorsze - mogą pochodzić od chemicznie obrobionych drzew, co powoduje zatrucie jedzenia.
Zrębki z drewna jabłoni wytwarzają bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym i lekko słodkim posmakiem. Szczególnie polecany do drobiu, barwi skórkę drobiu na kolor ciemnobrązowy.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.