Sól Kłodawska, 1 kg

Dostępność: oczekiwanie na dostawę
Cena: 1,69 zł 1.69
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Sól kłodawska czyli białe złoto z Wielkopolski!

W dawnych czasach sól była niesamowicie cenna, do tego stopnia, że w starożytności była środkiem płatniczym. "Białe złoto" było najważniejszym surowcem w Polsce, a handel solą był źródłem jednej trzeciej dochodów, które trafiały do królewskiego skarbca. Współcześnie sól już nie jest tak drogocenna. Razem z pieprzem tworzą podstawowy duet niezbędny w każdej kuchni. 

Jaką sól wybrać?

Najmniej wartościowa jest sól warzona, czyli zwykła kuchenna, która zawiera prawie całkowicie czysty chlorek sodu - sól ta pozbawiona jest składników mineralnych.

Sól kamienna nie jest oczyszczana, dlatego nie ma czystej białej barwy, zawiera za to wiele składników mineralnych tj.: potas, wapń, chrom, miedź, magnez i mangan.

Sól morska ma wyjątkowo wyrazisty smak i skład bogaty w cenne mikroelementy, spośród których warto zwrócić uwagę na jod.

Sól z Kłodawy jest naprawdę dobra!

Złoża naprawdę dobrej soli mamy bardzo blisko siebie, pokłady soli w rejonie Kłodawy oraz okolic Inowrocławia to pozostałości po mocno zasolonym Morzu Cechsztyńskim. To właśnie w Kłodawie wystąpiło duże wypiętrzenie warstw soli, przez co pokłady białego złota w niektórych miejscach znajdują się na głębokości 100mtrów

Sól Kłodawska, a inne sole.

Jakie zastosowanie ma sól Kłodawska?

Sól Kłodawska jest uniwersalna, można ją wykorzystać w kuchni, aby dodać smaku potrawom lub konserwować solą żywność. Na bazie soli z Kłodawy przygotujemy także roztwory wodne, dobre dla zdrowia. Są one pomocne na przykład przy bólu gardła, katarze oraz zapaleniu zatok.

Więcej o soli kłodawskiej przeczytasz na naszym blogu:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium