Anyż gwiazdka 2kg
Opis
Anyż gwiazdka 2kg
Anyż gwiazda to przyprawa, która najbardziej kojarzy nam się z zimą. Czy wiesz jakie właściwości i zastosowanie ma ta ślicznie wyglądająca gwizdka?
Do czego użyć anyżu gwiazda w kuchni?
- jako dodatek do gotowanych jarzyn (czerwona kapusta, marchew, burak
- niesamowicie urozmaici smak dziczyzny i mięsnych sosów
- dodatek do kompotu, pierniczków, bułek, ciast, słodkich potraw,
- dodatek do napojów takich jak: poncz, wódka, syropy, likiery
- idealna jako ozdoba dania
Jakie właściwości zdrowotne ma anyż gwiazda?
- jest afrodyzjakiem
- świetnie pomaga na kaca
- pobudza apetyt
- łagodzi kaszewl
- poprawia pamięć
- ma właściwości pobudzające
Jak stosować ANYŻ w celach leczniczych?
Wystarczy zagotować około 1 l wody, następnie dodać 7 łyżeczek zioła do gotującej się wody, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu do odparowania połowy wywaru. Przecedzić, i do ciepłego jeszcze wywaru dodać 4 łyżeczki miodu i gliceryny. Brać 2 łyżeczki syropu co kilka godzin w celu złagodzenia kaszlu, lub 2 łyżki trzy razy dziennie na poprawienie pamięci. Jeżli anyż jest używany w postaci herbatki ziołowej wystarczy wypić 2 szklanki raz lub dwa razy dziennie na problemy skórne, produkcję mleka lub w celu złagodzenia dolegliwości żołądkowych.
Wartości odżywcze ANYŻU:
kalorie/100g - 337
białko 17,6g
tłuszcz 16g
węglowodany 50g
CIEKAWOSTKA
Nazwa łacińska anyżu gwiazdkowego wywodzi się od słowa „illicio”, oznaczającego „nielegalny”. Natomiast dawniej używany badian prawdopodobnie wywodzi się od chińskiego „ba jiao” – ośmiorożny. Słowo „badian” używane było do określenia anyżu gwiazdkowego m.in. przez Persów.
W niektórych kulturach anyżowi gwiazdkowego przypisywano właściwości magiczne. Wysuszone owoce badianu noszono np. na szyi w specjalnym woreczku o barwie fioletowej lub niebieskiej, w celu wyostrzenia zmysłów.