Papryka ostra ASTA 60 1kg
Opis
Papryka ostra ASTA 60 1kg
Słodka papryka znana była ludziom od czasów starożytności. Obecnie to najczęściej używana przyprawa w naszej kuchni. Ma intensywny zapach oraz smak, przez co doskonale nadaje się do wszelkich pikantnych potraw. Szczególnie często używana jest jako dodatek do potraw węgierskich i meksykańskich. Paprykę w proszku otrzymuje się przez zmielenie wysuszonych strąków papryki. Oprócz tego, że ma ona szerokie zastosowanie w kuchni to również jak większość przypraw ma doskonałe właściwości prozdrowotne.
Co oznacza oznaczenie ASTA w papryce?
W produkcji mielonej papryki kolor określany jest przez ASTA (American Spice Trade Association). [1] Jego wskaźniki wahają się od 40 do 180. Im jest wyższy, tym papryka ma intensywniejszy kolor. Papryka ASTA o wskaźniku 40 -100 ma pomarańczowy odcień. Papryka o wskaźniku ASTA od 120 do 180 ma czerwony odcień. Najbardziej intensywny odcień ma papryka o wskaźniku 180.
Właściwości papryki:
ma właściwości rozgrzewające,
poprawia krążenie krwi,
zmniejsza reumatyzm,
łagodzi ból,
posiada działanie bakteriobójcze,
poprawia samopoczucie,
chroni przed chorobami serca, cukrzycą i infekcjami.
Możliwości zastosowania słodkiej mielonej papryki:
idealna przyprawa do wszystkich pikantnych potraw,
nada niepowtarzalny aromat wszystkim grillowanym mięsom,
cieszy się uznaniem wśród kuchni polskiej, meksykańskiej, indyjskiej, włoskiej,
dobry dodatek do zup i sosów,
ważny składnik dań jednogarnkowych,
często stosowana jako dekoracja np. sałatki czy jajek faszerowanych.
Ciekawostka:
Najczęściej paprykę klasyfikuje się ze względu na barwę ekstraktu z tej przyprawy stopień zabarwienia w skali ASTA im wyższy stopień tym bardziej czerwona.