Mieszanka do bułek. Bułka kukurydziana
Opis
Mieszanka do bułek. Bułka kukurydziana
Bułka kukurydziana której głównym składnikiem jest mąka kukurydziana, dostarczy Twojemu organizmowi magnez, witaminy E,B,A.
Zawiera dużo skrobi i błonnika. Bułka kukurydziana będzie idealną propozycją na śniadanie dla dzieci i dorosłych.
Mieszanka do bułek to kompozycja odpowiednio dobranych mąk oraz składników takich jak: naturalny zakwas czy słody zbożowe.
Składniki te są niezbędne do tego, żeby chleb pięknie wyrósł i smakował tak jak chleb na recepturach naszych dziadków.
Do naszych mieszanek nie dodajemy:
rafinowanych cukrów, sztucznych barwników, konserwantów i substancji spulchniających. Niestety mieszanki dostępne w supermarketach, często posiadają długą listę takich i innych składników. Nasza mieszanka zawiera naturalny wysuszony zakwas, warto na to zwrócić uwagę ze względu na to, że w wielu mieszankach dostępnych na rynku używane są sztuczne środki zakwaszające.
Jak zrobić bułki z mieszanki?
Przepis na przygotowanie w automacie:
- Wsyp do automatu 0,5kg mieszanki, dodać 0,25-0,30l wody (250-300ml, temp. 30 °C) oraz 10g drożdży świeżych lub 1-2 g suchych.
- Uruchom wybrany program.
- Po zakończeniu procesu pieczenia wyjmij chleb z foremki i pozostaw do ostygnięcia.
Przepis do przygotowania w piekarniku:
- Do miski wsyp 500g mieszanki, dolej 0,25-0,30l letniej wody ok. 30 °C, dodaj 15g świeżych drożdży lub 2g suchych.
- Wyrabiaj ciasto mikserem, ręcznie lub przy użyciu drewnianych łopatek około 10-15min
- Po wymieszaniu pozostaw ciasto pod przykryciem w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia ok 20-30min.
- Po wyjęciu ciasta przełóż je do wysmarowanej olejem formy.
- Pozostaw do wyrośnięcia.
- Kiedy ciasto wyrośnie i wypełni formę włożyć je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 °C i piecz przez około 40-50min. Stopniowo zmniejszaj temperaturę do 180 °C.
Wskazówki:
Przed włożeniem ciasta do piekarnika dobrze jest umieścić naczynie żaroodporde z gorącą wodą zaparowując piekarnik. Naczynie wyjąć po 10 minutach od włożenia ciasta do piekarnika.
Aby uzyskać efekt chrupiącej skórki z połyskiem należy na około 10min przed wyjęciem chleba z piekarnika posmarować białkiem z jajka lub mlekiem.
Szczegóły produktu:
INNE | Produkt zawiera gluten, pochodzący ze zbóż. |
Składniki | mąka pszenna typ 500, mąka kukurydziana, płatki kukurydziane, mąka ziemniaczana, sól, cukier, słód jęczmienny ciemny, słód pszenny jasny, suchy gluten pszenny, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy, enzymy piekarnicze |
Opakowanie | 1kg |