Mieszanka do chleba. Chleb razowy 1kg
Opis
Mieszanka do chleba. Chleb razowy 1kg
Klasyczny chleb razowy, ciemny, aromatyczny i wyraźny w smaku. Idealna propozycja na pożywne śniadanie bądź jako dodatek do dań.
Zapach świeżego chleba o poranku - to najlepszy aromat jaki można sobie wyobrazić. Niestety składy sklepowych wypieków dają dużo do życzenia. A jeśli już znajdziemy chleb z prawdziwym składem jego cena zazwyczaj bywa zaporowa. Dlatego my wybieramy przygotowanie własnego chleba i Ty też musisz spróbować! Wyrób domowego chleba jest prostszy niż Ci się wydaje, a to właśnie dzięki gotowym mieszanką.
Mieszanka chlebowa to kompozycja odpowiednio dobranych mąk oraz składników takich jak: naturalny zakwas czy słody zbożowe.
Składniki te są niezbędne do tego, żeby chleb pięknie wyrósł i smakował tak jak chleb na recepturach naszych dziadków.
Do naszych mieszanek nie dodajemy: rafinowanych cukrów, sztucznych barwników, konserwantów i substancji spulchniających. Niestety mieszanki do chleba dostępne w supermarketach, często posiadają długą listę takich i innych składników. Nasza mieszanka zawiera naturalny wysuszony zakwas, warto na to zwrócić uwagę ze względu na to, że w wielu mieszankach dostępnych na rynku używane są sztuczne środki zakwaszające.
Jak mogę wypiekać chleb?
Chleb możesz wypiekać metodą tradycyjną, czyli w piekarniku, ale także w automacie do chleba. Z jednego opakowania mieszanki wychodzą 2 chlebki na formię o zbliżonych wymiarach: 25x10x8
Przepis na przygotowanie w automacie:
- Wsypać do automatu 0,5kg mieszanki, dodać 0,25-0,30l wody (250-300ml, temp. 30 °C) oraz 10g drożdży świeżych lub 1-2 g suchych.
- Uruchomić wybrany program.
- Po zakończeniu procesu pieczenia wyjąć chleb z foremki i pozostawić do ostygnięcia.
Przepis do przygotowania w piekarniku:
- Do miski wsypać 500g mieszanki, dolać 0,25-0,30l letniej wody ok. 30 °C, dodać 15g świeżych drożdży lub 2g suchych.
- Wyrabiać ciasto mikserem, ręcznie lub przy użyciu drewnianych łopatek około 10-15min
- Po wymieszaniu pozostawić ciasto pod przykryciem w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia ok 20-30min. Po wyjęciu ciasta przełożyć je do wysmarowanej olejem formy.
- Pozostawić do wyrośnięcia.
- Kiedy ciasto wyrośnie i wypełni formę włożyć je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 °C i piec przez około 40-50min. Stopniowo zmniejszając temperaturę do 180 °C.
Wskazówki:
Przed włożeniem ciasta do piekarnika dobrze jest umieścić naczynie żaroodporne z gorącą wodą zaparowując piekarnik. Naczynie wyjąć po 10 minutach od włożenia ciasta do piekarnika.
Aby uzyskać efekt chrupiącej skórki z połyskiem należy na około 10min przed wyjęciem chleba z piekarnika posmarować białkiem z jajka lub mlekiem.
Szczegóły produktu:
Składniki | mąka żytnia razowa typ 2000(51%), mąka pszenna typ 750 ,sól, suchy zakwas żytni:(mielone produkty żytnie, kultury starterowe),słód jęczmienny ciemny,gluten pszenny, słód pszenny,mąka sojowa,płatki ziemniaczane,środek do przetwarzania mąki:kwas askorbinowy |
Opakowanie | 1kg na dwa 0,5kg chleby |
Wartość energetyczna (w 100g) | 1374kJ/325kcal |
Białko ogólem (w 100g) | 9,9g |
Tłuszcz (w 100g) | 2g |
Węglowodany (w 100g) | 63g |
Błonnik (w 100g) | 7,7g |
Sól (w 100g) | 2,4g |