Kwasek cytrynowy 500g
Opis
Kwasek cytrynowy 500g
Kwasek cytrynowy jest związkiem, który otrzymywany jest naturalnymi metodami. Występuje naturalnie we wszystkich organizmach żywych chociaż najwięcej jest go w ... CYTRYNIE - jak sama nazwa mówi. W przemyśle tę substancję pozyskuje się na drodze fermentacji cytrynowej z udziałem pożywki z oczyszczonego cukru oraz obecności kultur pleśni. Kwasek cytrynowy ma bardzo szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni jako popularny regulator kwasowości, ale również w gospodarstwie domowy do wielu prac porządkowych.
Właściwości kwasku cytrynowego:
zakwasza i reguluje poziom pH,
działa jak regulator kwasowości potraw,
wzmacnia aktywność przeciwutleniaczy,
ma właściwości wybielające,
zapobiega odbarwieniomnp. owoców,
Kwasek cytrynowy - właściwości i zastosowanie w kuchni i nie tylko:
jako regulator kwasowości potraw,
do utrzymania koloru przetworów,
do odkamieniania czajnika,
do prania białych firan,
do czyszczeni armatury z zacieków,
przy produkcji wina i piwa, gdyż przeciwdziała tworzeniu się kompleksów zmętniających trunek.
Ciekawostki:
KWASEK CYTRYNOWY jako ODKAMIENIACZ:
- 3 łyżki kwasku z dodatkiem wody sprawi, że powstanie idealna pasta, którą wystarczy posmarować ściereczkę i owinąć miejsce z kamieniem i pozostawić na min 20min
- zagotuj wodę z kwaskiem w czajniku - dzięki temu skutecznie usuniesz z niego kamień.
Szczegóły produktu:
KRAJ POCHODZENIA | CHINY |
WAGA | 500g |
OPAKOWANIE | Torebka typu DOYPACK z okienkiem |
Sprawdź również | KWASEK CYTRYNOWY 100G, 1833; KWASEK CYTRYNOWY 1KG, 1568 |