Kultura starterowa M (Sery rozciągliwe oraz świeże odmiany sera: Mozzarella z mleka krowiego, Oscypek, Caciotta, Scamorza)

Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 25,59 zł 25.59
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Kultury bakterii lekko zakwaszają mleko, zmieniając jego PH. Proces zakwaszania nazywany jest dojrzewaniem mleka i trwa on kilkadziesiąt minut. Bakterie działają w serze cały okres dojrzewania sprawiając, że ser jest żywym, oddychającym produktem.  Podczas dojrzewania cukier mlekowy zmienia się w kwas mleko.

Kultury bakterii nie tylko zmieniają PH mleka, ale także wpływają pozytywnie na smak i konsystencję sera. Z upływem czas zanika kwaśny i gorzki smak, a struktura zmienia się na bardziej elastyczną.

Do jaki serów użyć kultury bakterii M?

Sery rozciągliwe oraz świeże odmiany sera
Mozzarella z mleka krowiego,
Oscypek,
Caciotta,
Scamorza

Jak używać kultur bakterii?

Bakterie rozsyp równomiernie po powierzchni mleka

Bakterie rozsypujemy równomiernie po powierzchni mleka i połącz z mlekiem wysterlizowaną trzepaczką lub łyżką.
Następnie pozwól bakteriom działać (od kilkunastu do kilku godzin - w zależności od typu sera)

Jak dawkować kultury bakterii?

10g kultur bakterii na 100l mleka

Więc w zależności od ilości mleka, tylko odmierz kultury.

Forma kultury bakterii:

Kultura bakterii jest liofilizowana -  bakterie te powinno się na 5 minut pozostawić na powierzchni podgrzanego mleka, żeby nasiąknęły i dopiero potem łączyć z mlekiem. Bakterie przechowuje się w lodówce przez około 2 miesiące, a w zamrażarce do dwóch lat.

Składniki kultury bakterii:

Streptococcus salivarius subsp. thermophilus

Szczegóły produktu:

Typ Termofilne
Tolerancja na sól 2% NaCl
Optymalna temperatura dla wzrostu 37 - 40 ° C
Opakowanie 10g na 100l mleka

Podobne produkty

Złóż zamówienie w ciągu:
 
a wyślemy je jeszcze dziś!

Wyślemy już jutro!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium