Karob 1kg
Opis
Karob 1kg
Karob, inaczej mączka chleba świętojańskiego lub guma karobowa, to emulgator wykorzystywany m.in. podczas produkcji wyrobów cukierniczych. Pochodzi z Bliskiego wschodu. Jest substancją, która pozyskuje się ze strąków drzewa karbowego. Jest substancją pochodzenia roślinnego, a więc naturalną, która odznacza się lekko karmelowym aromatem i coraz częściej stosowany jest jako zamiennik kakao dla osób uczulonych na ten produkt.
Właściwości karobu:
dostarcza witaminy A, witamin z grupy B, magnezu, potasu i żelaza,
wykazuje działanie przeciwbiegunkowe,
przeciwdziała zaparciom,
zapobiega osteoporozie,
zawiera przeciwutleniacze, a także związki o działaniu przeciwbólowym, przeciwwirusowym oraz przeciwbakteryjnym.
Możliwości zastosowania mielonego karobu:
jako zamiennik kakao,
jest znakomitym dodatkiem do ciast i innych wypieków – nadaje im smak i zagęszcza,
mączkę chleba świętojańskiego można używać jako zagęstnik i zamiennik jajek,
zmielone nasiona karobu można stosować jako dodatek do koktajli.
Ciekawostki:
Karob nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna, w związku z tym mogą ją spożywać osoby zmagające się z celiakią i alergiami pokarmowymi.
Szczegóły produktu:
KRAJ POCHODZENIA | ALGIERIA |
WAGA | 1kg |
OPAKOWANIE | Torebka typu DOYPACK z okienkiem |
Sprawdź również | KAROB 200G, 3206 |