Cynamon cejloński mielony 200g
Opis
Cynamon cejloński mielony 200g
Cynamon jest niezwykle popularną przyprawą korzenną, która towarzyszy nam szczególnie w okresie zimowym, bowiem to właśnie wtedy doskonale sprawdzają się jego ciepłe nuty zapachowe.
Ma również wiele właściwości prozdrowotnych i szerokie zastosowanie, zarówno w kuchni jak i w kosmetologii. Cynamonowiec to wiecznie zielona roślina. Znana i ceniona już od czasów starożytnych. Należy do rodziny wawrzynowatych i obejmuje blisko 250 gatunków krzewów i drzew. Obecnie najbardziej pożądaną odmianą jest cynamonowiec cejloński.
Właściwości cynamonu cejlońskiego:
jednym z najważniejszych składników cynamonu jest aldehyd cynamonowy, który jak dowiedli naukowcy wykazuje właściwości antynowotworowe,
epikatechina zawarta w cynamonie, może opóźnić wystąpienie choroby Alzheimera,
wspomaga prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego,
preparaty na bazie cynamonu stosowane są przy zatruciach pokarmowych oraz przy biegunkach,
pomaga w okresie przeziębienia ze względu na swoje właściwości rozgrzewające.
Możliwości zastosowania mielonego cynamonu cejlońskiego:
cynamon mielony znajdzie zastosowanie przede wszystkim jako dodatek do herbaty, grzańców, grzanego wina lub piwa.
dodatek do dżemów i powideł,
często wykorzystywany do wypieków,
ciekawy składnik zimowej owsianki,
do nalewek i aromatyzowania alkoholu
popularny składnik maseczek do twarzy i kremów antycellulitowych
rozgrzewające właściwości cynamonu wykorzystuje się w kosmetykach rozgrzewających np. do pielęgnacji stóp oraz w kąpielach cynamonowych.
Czym różni się cynamon cejloński od cynamonu cassia?
W przypadku cynamonu cejlońskiego nie istnieje podobne zagrożenie. Cynamon cejloński odznacza się także zupełnie innym smakiem. Jest bardziej aromatyczny, łagodniejszy, słodszy i można w nim wyczuć aromaty kwiatowo-cytrusowe. Cynamon cassia ma z kolei więcej ostrych, korzennych nut.
Ciekawostka:
Przepis na nawilżająco – oczyszczającą maseczkę
Składniki:
2 łyżki miodu
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
Sposób wykonania:
Do miseczki przełóżcie miód i rozprowadźcie w nim cynamon. Dodajcie soku z cytryny i dobrze wymieszajcie. Papkę nałóżcie na oczyszczoną skórę twarzy, po 10 minutach dokładnie zmyjcie. Uwaga, lekkie pieczenie jest zupełnie normalne! Po zabiegu nałóżcie na twarz tłusty krem i spokojnie połóżcie się spać, a następnego dnia skóra będzie świetlista, gładsza, bardziej nawilżona i milsza w dotyku.
Szczegóły produktu:
WAGA | 200g |
OPAKOWANIE | Torebka typu DOYPACK z okienkiem |
Sprawdź również | cynamon cejloński mielony 40g, 5142; cynamon cejloński mielony 1kg, 5140; cynamon cejloński laski 20g, 4233; cynamon cejloński laski 70g, 4249 |