Zakwas piekarski żytni 23g

Dostępność: w magazynie więcej niż 10szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 5,19 zł 5.19
ilość szt.
Zyskujesz 5 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Metody dostawy Metody płatności

Opis

Zakwas piekarski żytni 23g

Zakwas piekarski otrzymuje się w naturalnym procesie.

Połączenie odpowiednik składników daje efekt świetnego produktu jakim jest zakwas.

Dlaczego warto używać zakwasu chlebowego?

nadaje delikatny smak
nada chrupiącą skórkę
sprawi ładniejszy kolor pieczywa
chleb będzie soczysty miękisz
 wydłuża świeżość pieczywa

1 opakowanie zakwasu piekarskiego starcza do wyrobu 1 bochenka chleba


 Przepis na chleb na zakwasie żytnim

Składniki:

350 ml letniej wody,
10 g soli,
350 g mąki pszennej typu 500-750,
150 g mąki żytniej typu 720,
1 op. zakwasu chlebowego żytniego z drożdżami i słodem (zakwas i drożdże).


Opcjonalnie:

2 łyżki ziaren, np. słonecznika, dyni, soi.

Jak zrobić chleb?

Z wymienionych składników wyrób ciasto - do uzyskania masy o elastycznej konsystencji, by ciasto odchodziło od naczynia. Pozostaw na ok. 1 godz. pod przykryciem w ciepłym miejscu. Następnie ciasto ponownie wyrób (wystarczy przez krótki czas) i przełóż do formy. Pozostaw ponownie w ciepłym miejscu - do wyrośnięcia, by ciasto podwoiło swą objętość. W międzyczasie do rozgrzewającego się piekarnika wstaw miseczkę z wodą, dzięki czemu chleb będzie miał chrupiącą skórkę, a miękisz pozostanie wilgotny. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godz. w temp. 200°C

 

Szczegóły produktu:

SKŁAD mielone produkty żytnie, suszone drożdże S. cerevisiae, kultury starterowe zakwasu, ekstrakt słodu jęczmiennego, olej rośinny, guma arabska (E414), kwas askorbinowy (E300), monostearynian sorbitolu (E491).
WAGA 23g
OPAKOWANIE Torebka typu DOYPACK z okienkiem

Podobne produkty

Złóż zamówienie w ciągu:
 
a wyślemy je jeszcze dziś!
Wyślemy już jutro!
Wyślemy w poniedziałek!
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium