Zakwas piekarski żytni 23g
Opis
Zakwas piekarski żytni 23g
Zakwas piekarski otrzymuje się w naturalnym procesie.
Połączenie odpowiednik składników daje efekt świetnego produktu jakim jest zakwas.
Dlaczego warto używać zakwasu chlebowego?
nadaje delikatny smak
nada chrupiącą skórkę
sprawi ładniejszy kolor pieczywa
chleb będzie soczysty miękisz
wydłuża świeżość pieczywa
1 opakowanie zakwasu piekarskiego starcza do wyrobu 1 bochenka chleba
Przepis na chleb na zakwasie żytnim
Składniki:
350 ml letniej wody,
10 g soli,
350 g mąki pszennej typu 500-750,
150 g mąki żytniej typu 720,
1 op. zakwasu chlebowego żytniego z drożdżami i słodem (zakwas i drożdże).
Opcjonalnie:
2 łyżki ziaren, np. słonecznika, dyni, soi.
Jak zrobić chleb?
Z wymienionych składników wyrób ciasto - do uzyskania masy o elastycznej konsystencji, by ciasto odchodziło od naczynia. Pozostaw na ok. 1 godz. pod przykryciem w ciepłym miejscu. Następnie ciasto ponownie wyrób (wystarczy przez krótki czas) i przełóż do formy. Pozostaw ponownie w ciepłym miejscu - do wyrośnięcia, by ciasto podwoiło swą objętość. W międzyczasie do rozgrzewającego się piekarnika wstaw miseczkę z wodą, dzięki czemu chleb będzie miał chrupiącą skórkę, a miękisz pozostanie wilgotny. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godz. w temp. 200°C
Szczegóły produktu:
SKŁAD | mielone produkty żytnie, suszone drożdże S. cerevisiae, kultury starterowe zakwasu, ekstrakt słodu jęczmiennego, olej rośinny, guma arabska (E414), kwas askorbinowy (E300), monostearynian sorbitolu (E491). |
WAGA | 23g |
OPAKOWANIE | Torebka typu DOYPACK z okienkiem |