Ślimak do maszynki nr 10 i 12
Opis
Ślimak do maszynki nr 10 i 12
Ślimak służy do transportu mięsa wewnątrz maszynki od gardzieli do nożyka sitka. Jest żeliwny i pasuje do maszynki "Alfa" nr 10 oraz 12. Wyprodukowany w Polsce.
Jak montowany jest ślimak w maszynce?
Z jednej strony jest on osadzony w teflonowej tulei i połączony za pomocą motylkowej korby. Z drugiej strony ma wkręcony trzpień na który mocuje się nożyk i sitko.
Jak dbać o ślimak?
W czasie użytkowania maszynki, trzpień ślimaka może ulec zdeformowaniu. Trzpień i nożyk przy dużych obciążeniach będzie objeżdżał na trzpieniu. W takiej sytuacji, należy wymienić trzpień ślimaka, ponieważ mięso nie będzie zmielone, tylko mocno pogniecione. Po każdym użyciu dokładnie wyczyść maszynkę i każdą jej część, dobrze wysusz.
Jak zamontować ślimak w maszynce?
Ślimak włóż do korpusu, nałóż na niego nożyk (ostrą częścią do przodu, tak aby przylegała do sita), załóż sitko, zakręć nakrętkę i zamontuj korbę przy użyciu nakrętki.