Saletra potasowa 20g
Opis
Saletra potasowa 20g
Saletra potasowa inaczej azotan potasu (KN03) stosuj jej do peklowania mięsa tradycyjnymi metodami.
Jest ona istotnym dodatkiem stosowanym przy peklowaniu mięsa, gwarantuje ona nie tylko przedłużenie trwałości ale i zachowanie różowej barwy mięsa.
Saletra potasowa zawiera jony azotynowe, dlatego nie wpływa negatywnie na nasz organizm i jest bezpieczna dla naszego zdrowia.
Jak działa saletra?
W pierwszym etapie peklowania - zaraz po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw, pochodzące z saletry jony azotanowe pod wpływem naturalnych enzymów zawartych w mięsie zostają zredukowane do azotynów.
W drugim etapie jony azotynowe reagują z mioglobiną, białkiem odpowiedzialnym za różową (ale nietrwałą) barwę mięsa. Produktem reakcji jest nitrozomioglobina o trwałej, różowej barwie, nawet w wyższych temperaturach.
Jakie zalety ma saletra potasowa?
pozwala zachować różową barwę mięsa
ma pozytywny wpływ na smak mięsa
utrwala barwę peklowanego mięsa
działa silnie bakteriostatycznie i bakteriobójczo (m.in. zabija jad kiełbasiany)
Przykładowy przepis z użyciem saletry:
Peklowane mięso można gotować, wędzić, piec lub grillować.
Szczegóły produktu:
Opakowanie | 20g na 10kg |