Saletra potasowa 100g

Dostępność: w magazynie więcej niż 10szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 10,79 zł 10.79
ilość szt.
Zyskujesz 10 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Metody dostawy Metody płatności

Opis

Saletra potasowa 100g

Saletra potasowa inaczej azotan potasu (KN03) stosuj jej do peklowania mięsa tradycyjnymi metodami.

Jest ona istotnym dodatkiem stosowanym przy peklowaniu mięsa, gwarantuje ona nie tylko przedłużenie trwałości ale i zachowanie różowej barwy mięsa. 

Saletra potasowa zawiera jony azotynowe, dlatego nie wpływa negatywnie na nasz organizm i jest bezpieczna dla naszego zdrowia. 

Jak działa saletra?

W pierwszym etapie peklowania - zaraz po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw, pochodzące z saletry jony azotanowe pod wpływem naturalnych enzymów zawartych w mięsie zostają zredukowane do azotynów. 

W drugim etapie jony azotynowe reagują z mioglobiną, białkiem odpowiedzialnym za różową (ale nietrwałą) barwę mięsa. Produktem reakcji jest nitrozomioglobina o trwałej, różowej barwie, nawet w wyższych temperaturach.

Jakie zalety ma saletra potasowa?

pozwala zachować różową barwę mięsa

ma pozytywny wpływ na smak mięsa

utrwala barwę peklowanego mięsa

działa silnie bakteriostatycznie i bakteriobójczo (m.in. zabija jad kiełbasiany)

Przykładowy przepis z użyciem saletry:

Proporcja na 5 kg mięsa:
 
1. Do 2,5 L wody dodać 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianek (można użyć również gotową mieszankę ziół do peklowania).
 
2. Całość gotować 10 min. Do wystudzonej zalewy dodać 10 g saletry potasowej (1/2 opakowania), 20-40 dkg soli kuchennej, łyżeczkę cukru, całość dokładnie wymieszać.
 
3. Nakłuwając mięso strzykawką z igłą o grubości 1 mm wprowadzić około 100 ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy.
 
4. Mięso ściśle ułożyć kamiennym lub - emaliowanym garnku i zalać resztą zalewy (mięso musi być całkowicie zakryte). Peklować 7 – 9 dni w temperaturze 4 – 8 st. obracając mięso co 2 – 3 dni.

Peklowane mięso można gotować, wędzić, piec lub grillować.

Szczegóły produktu:

Opakowanie 100g na 50kg

Podobne produkty

Złóż zamówienie w ciągu:
 
a wyślemy je jeszcze dziś!
Wyślemy już jutro!
Wyślemy w poniedziałek!
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium