Przyprawy do ryb – odkryj nowe smaki
Świeże czy też suszone, niezależnie od tego jakie przyprawy wybierzesz - wydobędziesz z dania to co najlepsze. Dodatkową zaletą używania przypraw w daniach z ryb jest mnogość ich zastosowania. Możesz je dodać do marynaty, sosu, nacierać nimi rybę oraz panierować.
Przyprawy do ryby na parze
Do parowania ryby możesz użyć specjalnego sprzętu lub durszlaka, garnka i pokrywy.
Jak to zrobić?
Najważniejsze, abyś dobrze doprawił rybę, by po ugotowaniu nie była mdła.
Jak doprawić rybę na parze?
Do ryby na parze doskonale sprawdzą się takie przyprawy jak: rozmaryn, koperek, tymianek oraz kolendra. Możesz sięgnąć również po suszoną paprykę i czosnek. Wskazówka: Przed gotowaniem nie sól ryby, aby nie zdominowała smaku Twojego dania - dopraw po przygotowaniu.
Jak przyprawić rybę do smażenia
Rybę dopraw solą i pieprzem i innymi przyprawami tuż przed smażeniem. Sól sprawi, że ryba będzie soczysta. Rybę smaż na oliwie z oliwek lub na klarowanym maśle. Abyś poczuł smak świeżej ryby smaż ją bez panierki. Czosnek, który będzie miał za zadanie uzupełnić smak ryby wrzuć na patelnię (1 ząbek) z dodatkiem plastra cytryny
Przyprawy do ryb w panierce oraz przepis na najlepszą panierkę
Przyprawy do ryby w panierce:
bazylia
Przepis na najlepszą panierkę:
1. Rybę dokładnie umyj i osusz. Pokrój ją na mniejsze części, przypraw solą i pieprzem.
2. Przygotuj pastę z ziół - 2 łyżki oleju i przyprawy (bazylia, zioła prowansalskie, przyprawę do ryb i czosnek)
3. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj.
4. Tak przygotowaną mieszanką natrzyj ryby i wstaw na 10 minut do lodówki
5. Po tym czasie rozgrzej olej na patelni, obtocz w mące i smaż z obu stron na rumiany kolor.
6. Na samym początku smaż w wysokiej temperaturze, a następnie w niskiej - gwarantuje Ci to chrupiącą skorupkę, a ryba sama w sobie będzie soczysta.
Jakie przyprawy do ryb w galarecie - przepis
Potrzebujesz:
1kg filetów ze świeżej ryby
włoszczyznę
przyprawy:
Ryba w galarecie – jak przygotować?
1. Umyj i pokrój na kawałki rybę. Pamiętaj, aby dobrze ją osuszysz.
2. Obierz marchew, pora, seler i pietruszkę. Pokrój w plasterki, wrzuć do wody. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj przez około 20-30 minut.
3. Z wywaru wyłów warzywa (możesz to zrobić, odcedzając go przez grube sito). Z odłowionych warzyw wybierz marchew, która przyda się do późniejszego dania. Wywar, już bez warzyw, odstaw do gotowania.
4. Do gotującego się wywaru włóż kawałki ryby. Gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut.
5. Ostrożnie wyłów rybę. Dodaj przyprawy i rozpuszczoną żelatynę.
6. Ułóż rybę w naczyniu (najlepiej półmisku), na niej ułóż wyłowione wcześniej plastry marchewki. Zalej całość wywarem, zwracając szczególną uwagę na to, czy cała ryba jest w nim zanurzona. Rybę odstaw do lodówki na około 2 godziny.