Kątnice baranie, długość odcinka około 30cm, kaliber 40/50 mm, 1 sztuka
Opis
Kątnice baranie, długość odcinka około 30cm, kaliber 40/50 mm, 1 sztuka
Kątnice baranie są osłonką wykorzystywaną przy wyrobie salcesonów i pasztetowej.
Możesz w nich wędzić, parzyć, grillować oraz suszyć. Zakupione kątnice otrzymasz w zgrzanym, foliowym opakowaniu lub w wiadereczku.
Do czego używać kątnic baranich?
Do domowych wyrobów takich jak:
wędliny dojrzewające
grube kiełbasy
salami
kiszki ziemniaczanej
kindziuka
Jak przygotować kątnice baranie przed użyciem?
Kątnice wołowe dokładnie wypukaj pod bieżącą wodą, tak żeby nie było na nich kryształków soli,
Namocz kątnice wołowe w wodzie o temperaturze pokojowej przez 30-60 minut,
Wymień wodę i mocz dalej przez 1,5godziny-10godzin (niektórzy zostawiają je w wodzie na noc, a rano nadziewają farsz),
Przepukaj wnętrze kątnic wodą.
Jak przechowywać kątnice i jaki mają termin ważności?
Zakupione kątnice są zasolone, spakowane w foliowe woreczki lub w wiadreczko. Takie kątnice, przechowywane w lodówce lub chłodni (temp. 1 st.C do 14 st.C),można przetrzymywać dłuższy okres czasu. Kątnic nie zaleca się mrozić, ponieważ tracą swoje właściwości oraz elastyczność.
Szczegóły produktu:
Opakowanie | 1 sztuka |
Długość pęczka | 30cm |
Kaliber wodny | 40/50 |