Kultura starterowa do jogurtu
Opis
Kultura starterowa do jogurtu
Kultury bakterii, umożliwią Ci zrobienie pysznego domowego jogurtu.
Kultury są liofilizowane, czyli poddawane specjalnej metodzie suszenia, będącej jedną z najdoskonalszych metod utrwalania żywności. Dzięki tej metodzie kultury na długo zachowują pełnię swoich możliwości. Kultury do jogurtu możesz używać także do zakwaszenia śmietany.
Jak używać kultur bakterii do jogurtu?
W przypadku mleka świeżego "od krowy"
zalecamy się wykonanie pasteryzacji w temperaturze ok. 65 stopni C przez 30 minut.
1. 3 L mleka niskopasteryzowanego lub świeżego podgrzej do temperatury 43-44°C.
2. Jego niewielką ilość wlej do kieliszka i rozpuść w nim ok. 0,3 g bakterii jogurtowych.
3. Dawkę tę wlej do ciepłego mleka i całość dokładnie wymieszaj. Odczekaj ok. 20 minut, utrzymując temperaturę na poziomie 43-44°C (by nastąpiła wstępna aktywacja bakterii).
4. Czyste, wyparzone pojemniczki napełnij mlekiem zaszczepionym bakteriami do 3/4 objętości i szczelnie zamknij.
5. Pozostaw w ciepłym miejscu, np. przy kaloryferze, na kilkanaście godzin (najlepiej na noc).
Jeśli stosujesz jogurtownicę, zaszczepione bakteriami mleko wlej do pojemnika urządzenia ustaw temperaturę na 45°C i zostaw na 6-8 godz., by jogurt dojrzał. Jeśli po upływie tego czasu nadal jest zbyt płynny, wydłuż okres dojrzewania.
Im dłuższy czas dojrzewania, tym intensywniejszy smak jogurtu.
Po zakończeniu procesu dojrzewania jogurt przełóż do lodówki i tam przechowuj do spożycia - maksymalnie 3-5 dni.Optymalne pH dla prawidłowego rozwoju kultur bakteryjnych do jogurtu mieści się w zakresie 6-7. Dodatki takie jak orzechy, musli czy owoce dodaje się do gotowego jogurtu, tuż przed spożyciem.
Składniki: Streptococcus thermophilus, laktoza
Szczegóły produktu:
Dawkowanie | opakowanie na 100l mleka |
Typ | Termofilne |
Optymalna temperatura dla wzrostu | 40–44 ° C |
Opakowanie | 10g |