Kiełbasa słoikowa | Przepisy z Domowej Spiżarni
Kiełbasa słoikowa | Przepisy z Domowej Spiżarni

Jeśli zacząłeś/aś czytać etykiety produktów na sklepowych półkach to już masz odpowiedź, dlaczego warto robić te produkty w domu.

I takim produktem u nas jest kiełbasa, która gościła u nas od zawsze! A teraz możemy się nią "bawić" i eksperymentować różnymi jej odsłonami. Jednym z nich jest właśnie odwzorowanie jej smaku, ale w wersji mniej tradycyjnej, czyli kiełbasy zamkniętej w słoiku. A dobrze wykonana konserwa, może stać nawet przez kilka miesięcy, więc nie raz jest deską ratunkową podczas najazdu niezapowiedzianych gości.

A jestem pewna, że połączenie kiełbasy wyjętej prosto ze słoika ze świeżo upieczonym chlebem, zadowoli każde podniebienie!

Składniki:

750g łopatki,

250g boczku,

150ml zimnej wody

Produkty z Domowej Spiżarni:

sól peklowa- 2 łyżeczki

papryka wędzona ostra- 2 łyżeczki

żelatyna wieprzowa- 1 łyżka

majeranek- łyżka

pieprz czarny drobnomielony- 2 łyżeczki

czosnek- 3 ząbki

Przyda Ci się:

słoik z prostymi ściankami

Jak zrobić kiełbasę słoikową?

1. Zmiel mięso

2. Żelatynę rozpuść w 0,5 szklanki wody

3. Do zmielonego mięsa dodaj sól peklową, uwodnioną żelatynę oraz przyprawy, wymieszaj i wsadź na noc do lodówki

4. Po tym czasie dodaj zimną wodę i wyrabiam farsz aż będzie kleisty

5. Farsz przełóż do wyparzonych słoików i zakręć

6. Pasteryzuj:

na dnie garnka ułóż ściereczkę, na nią słoiki i gotuj przez około godzinę,
drugi dzień gotuj 40min
trzeci dzień gotuj 30min

Produkty użyte w przepisie:

[product id="450,1940,730,997"]

Sprawdź ten i wiele innych przepisów:

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium