Jeśli zacząłeś/aś czytać etykiety produktów na sklepowych półkach to już masz odpowiedź, dlaczego warto robić te produkty w domu.
I takim produktem u nas jest kiełbasa, która gościła u nas od zawsze! A teraz możemy się nią "bawić" i eksperymentować różnymi jej odsłonami. Jednym z nich jest właśnie odwzorowanie jej smaku, ale w wersji mniej tradycyjnej, czyli kiełbasy zamkniętej w słoiku. A dobrze wykonana konserwa, może stać nawet przez kilka miesięcy, więc nie raz jest deską ratunkową podczas najazdu niezapowiedzianych gości.
A jestem pewna, że połączenie kiełbasy wyjętej prosto ze słoika ze świeżo upieczonym chlebem, zadowoli każde podniebienie!
Składniki:
750g łopatki,
250g boczku,
150ml zimnej wody
Produkty z Domowej Spiżarni:
papryka wędzona ostra- 2 łyżeczki
pieprz czarny drobnomielony- 2 łyżeczki
Przyda Ci się:
Jak zrobić kiełbasę słoikową?
1. Zmiel mięso
2. Żelatynę rozpuść w 0,5 szklanki wody
3. Do zmielonego mięsa dodaj sól peklową, uwodnioną żelatynę oraz przyprawy, wymieszaj i wsadź na noc do lodówki
4. Po tym czasie dodaj zimną wodę i wyrabiam farsz aż będzie kleisty
5. Farsz przełóż do wyparzonych słoików i zakręć
6. Pasteryzuj:
na dnie garnka ułóż ściereczkę, na nią słoiki i gotuj przez około godzinę,
drugi dzień gotuj 40min
trzeci dzień gotuj 30min
Produkty użyte w przepisie:
[product id="450,1940,730,997"]
Sprawdź ten i wiele innych przepisów: