Proszek do pieczenia 50g
Opis
Proszek do pieczenia 50g
Proszek do pieczenia - niezbędnik w każdej kuchni
August Oetker jest założyciele popularnej marki, która to właśnie rozpowszechniła proszek do pieczenia. August wpadł na pomysł, aby ten składniki stał się popularny i zaczął jego produkcję na skalę przemysłową.
Proszek do pieczenia to mieszanka składników, która sprawia, że wypieki rosną w piekarniku do rozmiaru, które ucieszą każdego amatora. Proszek sprawia, że ciasta są pulchne, rosną równo i błyskawicznie.
Jak działa proszek do pieczenia?
W jego składnie znajdziemy dużą dawkę substancji, których właściwości sprawiają, że wypieki rosną.
Skład proszku to:
- substancja zasadowa, którą bardzo często jest soda oczyszczona
- substancja kwasowa, która sprawia, że wypiek nie staje się zbyt gorzki
- antyzbrylacz, który wpływa na dłuższy termin przydatności produktu, a którym najczęściej jest mąka ziemniaczana, mąka pszenna lub skrobia kukurydziana
Do czego dodawać proszek do pieczenia?
Oczywistym zastosowaniem są ciasta, ale często spotykamy również przepisy w których poleca się dodanie szczypty proszku do pieczenia do masy naleśnikowej, lub do smażonych placuszków z owocami. Sprawi to, że będą one pulchniejsze i bardziej delikatne. Zawsze kiedy nie możesz lub nie chcesz zastosować drożdży możesz wybrać proszek do pieczenia.
Jak używać proszku do pieczenia?
Proszek najlepiej dodaj przed pieczeniem. Nie możesz go spożywać na surowo, ponieważ może to powodować przykre konsekwencje zdrowotne.
30g proszku do pieczenia wystarcza na 1kg mąki.
Szczegóły produktu:
KRAJ POCHODZENIA | POLSKA |
WAGA | 50g |
OPAKOWANIE | Torebka typu DOYPACK z okienkiem |
Wartość energetyczna (w 100g) | 399kJ/95kcal |
Białko ogólem (w 100g) | 3,6g |
Tłuszcz (w 100g) | 0,7g |
Węglowodany (w 100g) | 17g |
Błonnik (w 100g) | 2,9g |
Sól (w 100g) | 43,5g. |
Sprawdź również | PROSZEK DO PIECZENIA 300G, 3903; PROSZEK DO PIECZENIA 1KG, 5143 |