SUMAK 50g
Opis
SUMAK 50g
Sumak pochodzi z jagód dzikiego krzaka, który rośnie na wszystkich obszarach śródziemnomorskich. Sumak smakuje trochę tak, jakbyśmy wymieszali skórkę startą z cytryny z odrobiną soli. Ma tę zaletę, że wydobywa i podkreśla smaki innych składników potrawy. Może być również częścią mieszanek przyprawowych, które sami skomponujecie.
Właściwości sumaku:
ma właściwości przeciwzapalne,
charakteryzuje się działaniem antybakteryjnym,
łagodzi ból brzucha,
ma działanie przeciwgorączkowe,
łagodzi objawy przeziębienia.
Możliwości zastosowania sumaku:
bardzo popularny składnik dań kuchni arabskiej,
idealnie pasuje do marynat do mięs,
najpopularniejszym zastosowaniem sumaka jest przyprawianie kebabów,
pasuje do kasz i ryżu,
idealnie przyprawi humus,
nada ciekawy aromat wszelkiego rodzaju sosom jogurtowym.
Ciekawostki:
W Turcji i na Bliskim Wschodzie sumak bardzo często zastępuje cytrynę. Jest też jednym z głównych składników mieszanki przyprawowej zatar.
Szczegóły produktu:
KRAJ POCHODZENIA | TURCJA |
WAGA | 50g |
OPAKOWANIE | Torebka typu DOYPACK z okienkiem |
Sprawdź również | SUMAK 200G, 2225; SUMAK 1KG, 2226 |