Tandoori Masala 300g
Opis
Tandoori Masala 300g
Tandoori masala to bardzo popularna mieszanka przypraw w kuchni indyjskiej, arabskiej i pakistańskiej. W skład mieszanki wchodzą: kmin, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki, imbir, papryka, liście laurowe, kozieradka, kolendra, czosnek, pieprz czarny i pieprz kajeński. To orientalna aromatyczna mieszanka przypraw o średnio ostrym, wyrazistym i korzennym smaku, nieco delikatniejsza niż garam masala. Podkreślić warto, że każda hinduska gospodyni domowa swoją masalę tworzy samodzielnie. Słowo „masala” oznacza po prostu mieszankę.
Właściwości tandoori masala:
poprawia funkcjonowanie układu trawiennego,
wzmocni ogólną odporności organizmu,
ma silne właściwości antynowotworowe,
zapobiega zaparciom,
ma działanie rozgrzewające.
Możliwości zastosowania mieszanki tandoori masala:
obowiązkowy składnik curry,
bardzo dobrze komponuje się z białym mięsem,
doskonały składnik marynat, m.in. na bazie jogurtu,
pasuje do słodkich warzyw korzeniowych.
Ciekawostki:
Nazwa tandoori masala pochodzi od glinianego pieca, zwanego tandoor, w którym przygotowuje się tradycyjne potrawy kuchni hinduskiej.
Szczegóły produktu:
KRAJ POCHODZENIA | POLSKA |
SKŁAD | kolendra, sól, kozieradka, cynamon, kmin rzymski, chilli, imbir, cebula, czosnek, kwasek cytrynowy, goździki, kardamon |
WAGA | 300g |
OPAKOWANIE | Torebka typu DOYPACK z okienkiem |
Sprawdź również | TANDOORI MASALA 50G, 3081; GARAM MASALA 50G, 1852; GARAM MASALA 300G, 1851 |