Szynkowar - dlaczego warto go mieć w swojej kuchni?
Szynkowar - dlaczego warto go mieć w swojej kuchni?

Szynkowar to urządzenie, dzięki któremu samodzielnie przygotujesz domową, zdrową wędlinę.

Jest polecany szczególnie na początek przygody z domowym wędliniarstwem. Szynkowary są niezwykle proste w użyciu, a końcowy efekt, w postaci pysznej wędliny może powalić na kolana nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Moim zdaniem największą zaletą tego urządzenia jest fakt, że można go używać, właściwie wszędzie gdzie jest woda i źródło ciepła (kuchenka, ognisko itp.).

Jakie zalety ma szynkowar? 

  1. Przygotowując wędline samodzielnie, unikasz niezdrowych dodatków, które zawierają marketowe wyroby.
  2. Możesz zrobić szynkę praktycznie w dowolnym miejscu- w domu, w mieszkaniu, na działce, na ognisku itp.
  3. Szynkowar umożliwia Ci "zabawę" ze smakami, za każdym razem masz możliwość wykonania innej wędliny (drobiowej, wieprzowej, mieszanej, doprawionej dowolnymi przyprawami).
  4. Jest niezwykle prosty w użyciu (zasadę działania wytłumaczyłem poniżej).
  5. Wędliny gotowane są bardziej lekkostrawne niż pieczone lub wędzone, najlepsze dla dzieci i osób starszych.
  6. Do tej pory wspominałem tylko o mięsie, jednak szynkowary dają możliwość wyrobu produktów wege.

[product id="556,2391,558,3353"]

Jak używać szynkowar?

Na początku mięso trzeba zapeklować lub w przypadku mielonek, zmielić i zapeklować. Następnie przełożyć je do woreczka separacyjnego, który sprawi, że wyrób będzie bardziej soczysty, zwarty oraz ułatwi wyciągnięcie wędliny z szynkowara. Wsad w woreczku umieszczasz w cylindrze, a następnie wkładasz sprężynę dociskową i zamykasz pokrywę. W tym momencie możesz zapełniony szynkowar odłożyć na kilka/ kilkanaście godzin do lodówki, żeby wsad dobrze się uformował lub od razu przejść do parzenia.

Zagotuj wodę do temperatury około 80ºC i umieść w niej szynkowar, tak żeby woda nieznacznie przewyższała poziom mięsa. Czas parzenia zależy od przepisu, użytego wsadu oraz wielkości szynkowara.

Po parzeniu został już tylko jeden krok, aby cieszyć się smakiem domowego wyrobu. Szynkowar wyciągnij z wody, odstaw do ostygdnięcia, a nastepnie włóż do lodówki na około 10 godzin. Po tym czasie mięso jest gotowe do spożycia.

Czas przechowywania gotowanej wędliny to około tygodnia, ale śmiało możesz ją zamrozić.

[product id="557,555,3458,4005"]

Co można robić w szynkowarze?

Szynkowary dają możliwość wykonania wędlin z dowolnego rodzaju mięsa, a także zrobienia wyrobów wege takich jak na przykład pasztety wege, chałwa itp. Możesz w nich wyprodukować szynkę w kawałku lub mielonkę. Poniżej dzielę się kilkoma przepisami z wykorzystaniem szynkowara.

Przepis na szynkę z indyka

Składniki:

szynkowar1kg fileta z indyka,

szynkowar lidlłyżeczka peklosoli,

szynkowar allegrołyżeczka soli,

szynkowar cena1/2 łyżeczki pieprzu,

szynkowar biowin1/2 łyżeczki majeranku,

szynkowar z płaszczem wodnym2 łyżeczki żelatyny wieprzowej,

szynkowar media expert100 ml wody

Jak zrobić szynkę z indyka? 

  1. Połowe mięsa zmiel.
  2. Drugą połowę pokrój w kostkę i rozbij tłuczkiem.
  3. Dodaj sól, przyprawy, wymieszaj i odłóż na noc do lodówki.
  4. Rozpuść żelatynę, dodaj do mięsa i dokładnie wymieszaj.
  5. Woreczek włóż do szynkowara, do niego mięso, ubij, żeby nie było wolnych przestrzeni, zwiąż (nie za mocno), zamknij szynkowar i włóż do lodówki na 12-24h.
  6. Do garczka wlej wodę (powinna zakryć poziom mięsa).
  7. Patrz przez około 2h w temp 80-90 st. C.
  8. Wyjmij szynkowar, po ostudzeniu, włóż do lodówki na 10 godzin.

 

Rolada z szynkowara

Składniki:

szynkowar media markt750g schabu

szynkowar z termometrempojedyncza pierś z kurczaka

szynkowar z garnkiemłyżeczka soli

szynkowar 3 kgłyżeczka czosnku granulowanego,

termometr do szynkowaru biowinłyżeczka papryki w płatku,

szynkowar 3 kg z garnkiempół łyżeczki pieprzu grubomielonego,

szynkowar obiłyżeczka ziół prowansalskich,

szynkowar biowin 0 8 kgpół łyżeczki pieprzu cayenne,

szynkowar castoramałyżeczka papryki słodkiej mielonej

Jak zrobić roladę z szynkowara?

  1. Przyprawy wymieszaj.
  2. Przekrój schab w poprzek na połowę i rozbij, żeby uzyskać płaskie kawałki, obie części obsyp mieszanką przypraw.
  3. Pierś również przekrój w poprzek, rozbij i natrzyj przyprawami.
  4. Ułóż warstwy: schab, pierś, schab, zwiń, zwiąż przędzą, natrzyj oliwą i przyprawami i umieść w szynkowarze. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
  5. Włóż szynkowar do garczka, zalej nieco powyżej poziomu mięsa i parz przez 2 godziny.
  6. Pozostaw do ostygnięcia i włóż do lodówki na 10 godzin.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium