Szynkowar 1,5 kg
Opis
Szynkowar 1,5 kg
Przygotuj w szynkowarze domową wędlinę!
Szynkowar to urządzenie, dzięki któremu przygotujesz nie tylko mięsne wyroby, ale także wegetariańskie pasty i pasztety. Dzięki niemu z powodzeniem przygotujesz domowe wyroby bez konserwantów i chemicznych dodatków.
Jak działa szynkowar?
Szynkowar wykorzystuje parzenie, a nie gotowanie wkładu, po to, aby uzyskać aromatyczne, smaczne i soczyste wędliny, a także wegetariańskie pasztety i pasty roślinne. Sam decydujesz z jakich składników używasz, aby przygotować swoje ulubione wyroby, szybko i w domowym zaciszu.
Jak zbudowany jest szynkowar?
Szynkowar wykonany jest ze stali, o opływowym kształcie walca. Posiada on trzy podstawowe elementy:
naczynie szynkowaru (jego pojemność zależna jest od modelu, na który się zdecydujemy)
sprężynę
płytkę dociskową
pokrywkę z otworem na termometr
Jak używać szynkowaru?
Złożenie szynkowaru - wypełnij ciasto komorę wcześniej przygotowanym mięsem, a następnie dociśnij je sprężyną oraz nałóż pokrywę i przykręć w pozycję umożliwiającą jej zablokowanie.
Obsłucha szynkowaru - wypełniony już szynkowar, umieść w wysokim garnku z wodą. Istotnym elementem podczas parzenia jest temperatura mięsa, a także wody.
Dlaczego warto używać szynkowaru?
Nowoczesna i zdrowa kuchnia - to Ty decydujesz jakich składników użyjesz, aby zrobić domową wędlinę. Pozwoli Ci również przygotować potrawy wegetariańskie
Sprawdzony i bezpieczny - został wyprodukoway z najwyższej jakości materiałów, które zostały przeznaczone do kontaktu z żywnością.
Łatwe i wygodne użycie - jest łatwy w obsłudze. A znajdujące się w sieci np. a blogach czy grupach przepisy, dają ogromne pole do popisu.
Od czego zacząć przygodę z szynkowarem?
Zacznij od tego, co lubisz najbardziej. Może to będzie pierś z kurczaka lub indyka, a może wołowina? Zastanów się jakimi dodatkami i przyprawami chcesz wzbogacić swoje wyroby. Wybrane mięso możesz pokroić na kawałki lub zmielić przy pomocy maszynki. Mięso przypraw i przełóż do szynkowaru (wcześniej wyłóż woreczek do szynkowaru). Mięso możesz przełożyć warzywami lub suszonymi owocami. Worek zamknij i dociśnij mięso sprężyną, a całe urządzenie zamknij pokrywą.
Naczynie umieść w odpowiednim miejscu na pokrywce szynkowaru termometr, szynkowar zanurz w garnku z wodą i zacznij parzenie. Poziom wody musi być wyższy niż wsad w szynkowarze. Woda w czasie parzenia, nie powinna przekroczyć 90°C. Temperatura wsadu wewnątrz szynkowaru nie powinna przekroczyć 69°C. Po osiągnięciu temperatury wyjmij szynkowar i schłodź. Kiedy wystygnie, wsadź do lodówki do całkowitego wystygnięcia.
Po tym czasie wędlina jest gotowa do spożycia!
TO CI SIĘ PRZYDA!
Jeśli już zdecydowałeś się na szykowar, pamiętaj, że mogą Ci się przydać woreczki do szynkowara oraz termometr kulinarny.
Woreczki do szynkowara to dosyć istotny element, który ułatwia przygotowanie wędlin w szynkowarze. Wykorzystanie woreczków sprawi, że wkładanie jak i wyjmowanie potraw do urządzenia będzie wygodne i proste.
Termometr kulinarny - dzięki niemu sprawdzisz temperaturę wody oraz wsadu. Specjalna skala pozwoli Ci na określenie optymalnej temperatury parzenia w zależności od wykorzystanego mięsa.
ZOBACZ NASZ PRZEPIS:
Szczegóły produktu:
Pojemność | 1,5kg |
Wysokość | 18,5cm |
Szerokość | 11,5cm |
Długość | 11,5cm |