Puszka 160ml
Opis
Puszka 160ml
Puszka z łatwo-otwieralnym wieczkiem, przeznaczona jest do produkcji domowych konserw.
Puszka została wykonana z emaliowanej blachy, wyposażona została w zintegrowany kluczyk (zalwczkę), ułatwiającą otwarcie puszki bez konieczności używania otwieracza. Szeroki rant w puszce, gwarantuje bezpieczne i szczelne zamknięcie konserwy.
Puszka pasuje do większości elektrycznych zamykarek do puszek.
Jak zamykać puszkę za pomocą elektrycznej zamykarki?
Puszkę ze wsadem umieść na obrotowej podstawie i za pomocą dźwigni opuść i dociśnij głowicę. Włącz urządzenie, podstawa z puszką zostanie wprawiona w ruch wirowy. Zamknięcie konserwy wykonasz jednym płynnym ruchem za pomocą dźwigni umieszczonej po lewej stronie urządzenia. Zamknięciu może towarzyszyć charakterystyczny pisk, który będzie świadczył o tym, że proces przebiegł pomyślnie.
Steryzlizacja puszek
Pasteryzacja jest istotnym elementem, który wpływa na trwałość przygotowanych konserw. Prawidłowo zakonserwowana żywność może być przechowywana nawet kilka lat, konserwa zachowuje pełne walory smakowe i jest pozbawiona bakterii.
PROCES TYNDALIZACJI
Jest to najbardziej popularna metoda, którą możesz przeprowadzić w warunkach domowych. Proces ten polega na 3- krotnym gotowaniu konserw (co 24 godziny). Już podczas pierwszego gotowania ginie większość bakterii, odpowiadających za psucie się żywności. W drugim etapie niszczy bakterie, które przetrwały, po trzecim etapie żywności jest praktycznie sterylna.
Jak wygląda ten proces?
PIERWSZY DZIEŃ
Gotuj konserwę przez 3 godziny
DRUGI DZIEŃ
Gotuj konserwę przez 2 godziny
TRZECI DZIEŃ
Gotuj konserwę przez 1 godzinę.
Po każdym ugotowaniu konserwy zahartuj - umieszczając w zimnej wodzie. W tym procesie zachowań koniecznie odstęp 24godziny między gotowaniem.
Tak zakonserwowaną żywność możesz przechowywać nawet do 5 lat, bez konieczności przechowywania jej w lodówce.