Sezon na jesienne przeziębienia już się zaczął, dlatego szukamy sposobów na podniesienie naszej odporności. Jednym z nich może być wprowadzenie do codziennej diety rozgrzewających potraw, w celu poprawy krążenia i zwiększenia ciepłoty ciała. W artykule podpowiadamy, jakie przyprawy warto wykorzystywać do przygotowywania posiłków w okresie jesiennym.
- Rozgrzewające, jesienne danie - sprzymierzeniec naszej odporności
- Jesienna kuchnia: przyprawy do rozgrzewających dań [TOP 5]
- Przepis na jesienne, chłodne dni - to danie Cię rozgrzeje
Rozgrzewające, jesienne danie - sprzymierzeniec naszej odporności
Ajurwerda - uznana przez WHO koncepcja zdrowia wywodząca się z tradycji hinduskiej - zakłada, że istotny wpływ na zachowanie zdrowia oraz równowagi w organizmie mają rozgrzewające potrawy. Podobnie medycyna chińska podkreśla, że żywność odpowiada za funkcję rozgrzewania organizmu i zapewnia przepływ energii życiowej człowieka. Teorie te mają dodatkowo poparcie w nauce, gdyż w wyniku termogenezy nasz organizm spala kalorie oraz wykorzystuje pożywienie, aby przekształcić je m.in. w ciepło oraz energię niezbędną do życia. Właściwości termogeniczne ma wiele produktów spożywczych, ale najbardziej wyraziste efekty uzyskamy z pomocą niektórych przypraw. Podczas jesiennych dni warto zatem wesprzeć organizm od wewnątrz, włączając do jadłospisu dania z wykorzystaniem rozgrzewających przypraw. Możesz je dodawać zarówno do dań głównych czy zup, jak i napojów.
Jesienna kuchnia: przyprawy do rozgrzewających dań [TOP 5]
Przyprawy do jesiennych dań zwykle są bardzo aromatyczne, wyraziste, wzbogacające smak i głębię posiłków. Mają nie tylko podkreślać smak danego składnika, ale nawet przewodzić danej potrawie. Poniżej zebraliśmy dla Was naszym zdaniem najlepsze przyprawy na jesień, które możecie wykorzystać w większości popularnych dań przyrządzanych o tej porze roku. Z ich pomocą podwyższysz wewnętrzną temperaturę ciała, poprawisz krążenie i zyskasz poczucie ciepła. Koniecznie je wypróbuj!
- Cynamon - nadaje potrawom słodko-pikantnego smaku. Świetnie pasuje zarówno do wielu deserów, np. szarlotki czy ciast drożdżowych, jak i napojów czy potraw mięsnych. Cynamon to również doskonała przyprawa do rozmaitych owsianek czy musli.
- Kardamon - to jeden z naszych faworytów. Świetnie komponuje się przede wszystkim z deserami czy napojami, ale niewiele osób wie, że doskonale pasuje jako przyprawa do mięsa drobiowego.
- Kurkuma - zawiera w sobie prawdziwe bogactwo przeciwutleniaczy. Niektóre badania dowodzą, że kurkuma spożywana z pieprzem cayenne przeciwdziała rozwojowi komórek nowotworowych. Można ją wykorzystać do wielu zup, mięs czy nawet koktajli.
- Pieprz Cayenne - ma udowodnione działanie przeciwzapalne. Wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w walce z przeziębieniami. Warto wprowadzić go do codziennego menu jako np. składnik marynaty do mięs, rozgrzewających koktajli czy przyprawa do dań z owocami morza.
- Kminek - doskonała przyprawa nadająca wyrazistości wszelkim daniom mięsnym, zupom czy daniom z ryżem. Świetnie komponuje się także z twarogami i serami czy smażoną kapustą.
Odwiedź nasz sklep z przyprawami, gdzie znajdziesz te i wiele innych rozgrzewających przypraw wysokiej jakości.
[product id="3292, 1799, 1817"]
[product id="1802, 1977"]
Przepis na jesienne, chłodne dni - to danie Cię rozgrzeje
Idealną propozycją na ciepłe, rozgrzewające danie będzie cukinia faszerowana pomidorami oraz kaszą jaglaną. Jak przygotować danie? Zobaczcie.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- 2 cukinie przekrój wzdłuż na pół. Usuń łyżeczką nasiona oraz połowę miąższu. Tak przygotowane cukinie dopraw solą i pieprzem, polej oliwą z oliwek i zapiecz w piekarniku przez 15 minut.
- W czasie pieczenia cukinii zagotuj i posól wodę, po czym ugotuj w niej kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwę, dodaj poszatkowaną cebulę i poczekaj, aż się zeszkli. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz przyprawy w ilości po 1 łyżce: kurkumę, kolendrę, oregano, paprykę słodką i kmin rzymski.
- Całość chwilę podsmażaj i dodać 200 g pomidorów krojonych z puszki, szczyptę chilli oraz odłożoną wcześniej połowę miąższu cukinii. Smaż stale mieszając przez 5 minut. Dopraw na koniec solą i pieprzem do smaku.
- Dodaj ugotowaną kaszę i wszystko wymieszaj. Powstały farsz wyłóż równomiernie na upieczone cukinie. Na wiesz możesz położyć plastry świeżego pomidora. Następnie włóż potrawę do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Gotowe!