Jakie osłonki do wędlin wybrać?
Jest to najczęstsze pytanie początkujących w domowe wyroby. Dlatego w tym wpisie rozwieje Wasze wątpliwości na temat która osłonka do jakich wędlin, w której można wędzić, a w której tylko parzyć i jak z nimi postępować.
Jaki dzielimy osłonki?
osłonki wyłącznie do parzenia
osłonki do wędzenia i parzenia
Osłonki wyłącznie do parzenia:
osłonka poliamidowa
osłonka barierowa
osłonka na salceson z materiału
Osłonki do wędzenia i parzenia:
jelita naturalne wieprzowe, baranie, wołowe itp.
osłonki białkowe
osłonki kolagenowe
osłonki fibrusowe
osłonki celulozowe
siatka wędliniarska ( specjalny rodzaj siatki można używać do pieczenia do 250C)
OSŁONKI POLIAMIDOWE
Dziś skupimy się na osłonkach poliamidowych - osłonki te stosuj do wyrobów surowych lub parzonych.
Do jakich wyrobów używać osłonki poliamidowej?
salceson
pasztet
mielonka
szynkowa
metka cebulowa
Przed użyciem moczymy w letniej wodzie przez ok.15 minut.
OSŁONKI TERMOKURCZLIWE BARIEROWE
Alternatywą do osłonki poliamidowej jest osłonka termokurczliwa barierowa, którą stosuj również do salcesonu, pasztetu, szynkowej, metki cebulowej.
Osłonka barierowa ma tę przewagę nad osłonką poliamidową, że będzie kurczyła się wraz z wyrobem. Kurczenie się osłonki ma korzystny wpływ na wygląd produktu przy dłuższym jego przechowywaniu. W produkcji osłonki termokurczliwej zastosowano parę warstw, dzięki czemu zabezpiecza to przed schnięciem, a to wydłuża czas przechowywania wędlin.
Ciekawostka:
Osłonkę barierową możesz z powodzeniem stosować jako zamiennik szynkowara.
Jak używać osłonki termokurczliwej barierowej?
Przed użyciem moczymy w letniej wodzie przez ok.15 minut. Następnie postępuj zgodnie z instrukcją na dany wyrób.